Prosenice u Přerova čeká úklid havarovaných vozů, dva měsíce po nehodě

Hasiči při zásahu po srážce vlaků u Prosenic. Foto: Drážní inspekce a HZS OLKHasiči při zásahu po srážce vlaků u Prosenic. Foto: Drážní inspekce a HZS OLK

Po dvou měsících přestanou cestující u Prosenic míjet vykolejené vagóny nákladního vlaku. Správa železnic bude muset částečně omezit provoz na koridoru.

V následujících týdnech by měl z úseku na hlavním koridu u Prosenic na Přerovsku zmizet zbytek havarovaného nákladního vlaku. Jeho části leží u trati od lednové srážky. „Ke kompletnímu odklizení vykolejených vagonů a dřeva by mělo dojít do konce března,“ uvedla Nela Friebová, mluvčí Správy železnic.

Práce budou z části probíhat ve výlukách, a to konkrétně od 18. do 20. března. V místě dojde k částečnému omezení provozu. Vyprošťování se dotkne provozu na hlavním koridoru mezi Přerovem a Ostravou.

K nehodě došlo ve čtvrtek 13. ledna letošního roku ve 22:55. Vlivem srážky vykolejily čtyři vozy a byla poškozena lokomotiva. Mimořádná událost se tehdy obešla bez zranění. Vlaky nabíraly zpoždění často v řádu až několika hodin a provoz se tehdy podařilo obnovit po 24 hodinách. Odhadovaná škoda za celou nehodu se pohybuje okolo 21 milionů korun. Celkově 11 milionů korun škody utrpěli dopravci a 10 milionů korun Správa železnic. Poškozeno bylo i trakční vedení.

Drážní inspekce celou nehodu a její příčiny v současnosti stále vyšetřuje. Od roku 2009 došlo v okolí přerovského uzlu k sedmé nehodě nákladního vlaku.

Poslední podobná událost se u Prosenic stala před čtyřmi lety, kdy vykolejil zadní vůz nákladního vlaku. Na vině tehdy byla nesprávná manipulace s výhybkou.

Tagy Prosenice Správa železnic srážka nákladního vlaku vykolejení železnice
8 komentářů