Proměna D10 u Kosmonos má stavební povolení, vznikne nová křižovatka za 730 milionů

Rozšíření D10 u Mladé Boleslavi. Foto: ŘSDRozšíření D10 u Mladé Boleslavi. Foto: ŘSD

Na stavbu již běží soutěž na zhotovitele, začít má ještě letos.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je o krok blíže k velké proměně dálnice D10 u Mladé Boleslavi. Získalo stavební povolení na přestavbu mimoúrovňové křižovatky (MÚK) Kosmonosy. Ta je na hlavní trase pro zásobování Škody Auto po silnici.

Stavební povolení zveřejnilo ministerstvo dopravy na úřední desce. ŘSD již loni v závěru roku vypsalo soutěž s odhadovanou cenou 730 milionů korun na zhotovitele. Termín pro podání nabídek je aktuálně posunut do poloviny února.

„Kompletní přestavba dopravně nevyhovující MÚK zlepší plynulost a bezpečnost provozu a umožní další rozvoj území a napojení silnice I/16,“ uvedl ředitel ŘSD Radek Mátl.

Budoucí podoba MÚK Kosmonosy na D10. Foto:ŘSD

Budoucí podoba MÚK Kosmonosy na D10. Foto:ŘSD

Nová křižovatka je navržena jako prstencová s mimoúrovňovým převedením dálnice D10 (okružní křižovatka nad dálnicí D10). Přemostění dálnice se posune lehce severněji. Velké množství větví, které je potřeba do křižovatky zaústit, je navrženo propojením v okružní křižovatce nad stávající dálnicí D10.

Nejzatíženější dopravní směry jsou doplněny ve směrech pravého odbočení přímými průjezdy (by-passy). Úprava dálnice D10 začíná cca 830 m před stávající mimoúrovňovou křižovatkou a končí cca 830 m za stávající mimoúrovňovou křižovatkou. Prstenec okružní MÚK je navržen jako dvoupruhový o vnějším průměru 140 m. Do prstence je zaústěno celkem devět větví. Ve směru od Prahy půjde o třípruhový vjezd. Po celou dobu výstavby bude zachován provoz jak na dálnici D10, tak i na křižovatce Kosmonosy. Demolice stávajícího nadjezdu v km 46,0 je předpokládána za úplné uzavírky dálnice. Kompletně je stavba popsána v informačním letáku. Do křižovatky bude zapojena i budoucí přeložka silnice I/16 od Jičín.

Stavba s odhadovanou cenou 730 milionů korun je jednou z investic, kterou stát slíbil automobilce na podporu dopravní infrastruktury v regionu v roce 2018. Tehdy ministerstvo dopravy uvádělo cenu 310 milionů korun. Úsek prochází velkou proměnou již nyní: Škoda Auto si staví svůj most přes D10, ŘSD rozšířilo dálnici ve směru na Prahu o třetí pruh.

Tagy D10 Ministerstvo dopravy MÚK Kosmonosy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
3 komentáře