Prodeje aut na LPG prudce vzrostly, překonaly již loňský rekord

Čerpací stanice LPG. Foto: Česká asociace LPGČerpací stanice LPG. Foto: Česká asociace LPG

Výrazně roste i zájem o přestavby již používaných vozidel. Cena LPG je pod 18 Kč za litr.

Prudký růst cen benzínu, nafty, zemního plynu i elektřiny výrazně zvýšil poptávku po autech na zkapalněný ropný plyn (LPG). Za první tři čtvrtletí roku 2022 byly v Česku registrovány bezmála 3 000 nových vozidel poháněných zkapalněným ropným plynem (LPG). Dalších asi 4 900 bylo pro spalování LPG dodatečně přestavěno.

Vyplývá to z dat zveřejněných Českou asociací LPG. V obou případech došlo k překonání objemu registrací a přestaveb za celý loňský rok, který přinesl pro segment aut poháněných LPG historických rekord. „Pokud by tempo registrací LPG vozů pokračovalo v posledním kvartálu stejnou dynamikou, na českých silnicích letos meziročně přibude o polovinu více nových i přestavěných LPG vozů,“ uvedl výkonný předseda České asociace LPG Ivan Indráček.

Dle údajů Svazu dovozců automobilů (SDA) je LPG po benzínu a naftě nejrozšířenějším pohonem u nově registrovaných osobních vozidel. Za první tři čtvrtletí letošního roku eviduje SDA celkem 2 966 registrací nových vozidel poháněných autoplynem. To je o 80 % více než ve stejném období loni (1 647). S mírným odstupem následují bateriové elektromobily a plug-in hybridy. Výrazně pak zaostává pohon na stlačený zemní plyn (CNG).

Podle statistik Ministerstva dopravy proběhlo za tři čtvrtletí 5 599 montáží i demontáží LPG i CNG systémů. Asociace LPG odhaduje, že přestaveb na LPG se letos ke konci září uskutečnilo asi 4 900, což je meziročně téměř dvoutřetinový růst.

Výhoda výrazně nižší ceny

Celkově tak letos ke konci třetího čtvrtletí přibylo v Česku asi 7 900 „nových“ vozidel poháněných autoplynem. To je o tři čtvrtiny více než za stejné období roku 2021. „Počet nově registrovaných automobilů na LPG překonal již letos v červenci čísla za celý loňský rok. Totéž lze konstatovat o počtech přestaveb na LPG. Je tak jisté, že rok 2022 v tomto ohledu nastaví nový rekord,“ říká Indráček.

Podle asociace současná krize a drahá konvenční paliva ještě více akcelerovala zájem o pohon na LPG z předchozích let. „Letos je v každém čtvrtletí uvedena do provozu v průměru asi tisícovka nových vozů s tovární LPG zástavbou a více než 1 600 automobilů je na LPG dodatečně přestavěno. Tímto tempem se na konci letošního roku přehoupneme v součtu nových registrací a přestaveb přes 10 tisíc, což bude meziročně o polovinu více,“ odhaduje Ivan Indráček.

LPG si nadále drží výraznou cenovou výhodu. Dlouhodobě jeho cena osciluje kolem úrovně poloviny ceny benzínu. V posledních týdnech navíc benzín převážně zdražoval, přičemž cena LPG pozvolna klesala. Průměrná cena je pod 18 korunami za litr.