Prezident Pavel se vydal do Vídně vlakem Českých drah

Prezident Petr Pavel a šéf ČD Michal Krapinec. Pramen: České dráhyPrezident Petr Pavel a šéf ČD Michal Krapinec. Pramen: České dráhy

Vlak využil Pavel i koncem dubna při návštěvě Ukrajiny. Spolu se slovenskou prezidentkou jel vlakem z Přemyšlu do Kyjeva.

Český prezident Petr Pavel se dnes vydal navštívit poslední sousední zemi, kde ještě jako prezident nebyl. Do Rakouska odjel 1. třídou vlaku Vindobona (railjet) Českých drah ve 12:24 z pražského hlavního nádraží. Poprvé tak pro cestu k sousedům využil vlak.

S rakouským kolegou Alexandrem Van der Bellenem se přitom Pavel setkal už začátkem března, kdy se rakouský státník přijel rozloučit s dosluhujícím prezidentem Milošem Zemanem, rovněž vlakem. Nynější návštěva potrvá dva dny, zpět pojede Pavel ve čtvrtek také vlakem (rj 372 Vindobona s odjezdem z Vídně v 19:10).

Hned během prvního měsíce ve funkci navštívil Pavel Slovensko, Polsko a Německo. Zatímco do Varšavy letěl speciálem z letiště Kbely, do Německa a na Slovensko se přepravil autem.

Pavel přitom ukázal, že dokáže být při cestování do zahraničí ve volbě prostředku celkem neotřelý. Do Bavorska nedávno zajel na motorce, na korunovaci krále Karla III. letěl běžnou linkou.

Vlak využil koncem dubna při návštěvě Ukrajiny. Spolu se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou jel vlakem z Přemyšlu do Kyjeva. S Čaputovou se přitom dohodli, že na některé cesty budou létat spolu. V polovině května nápad zrealizovali při cestě na summit Rady Evropy na Island; slovenský speciál využila vedle Čaputové a Pavla i slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová.

Premiér Petr Fiala se naopak rozhodl pro cestu do stejně vzdálené Bratislavy dnes využít letadla.

 

Tagy České dráhy Petr Pavel přeprava prezidentů Rakousko
142 komentářů