České dráhy zřídily na nádražích místa pro humanitární pomoc Ukrajině

Vykládka humanitární pomoci z Česka v Čopu. Foto: České dráhyVykládka humanitární pomoci z Česka v Čopu. Foto: České dráhy

Z Čopu jede další vlak s ukrajinskými uprchlíky.

České dráhy našly nové dočasné využití pro celkem 63 železničních stanic. Na nádraží (přesný seznam je zde) mohou lidé nosit humanitární pomoc pro obyvatele Ukrajiny. Většinou jde o ČD Centra nebo úschovny zavazadel, které nejsou otevřeny non-stop.

České dráhy doporučují, aby lidé, kteří chtějí pomoci, nosili na nádraží zejména následující věci: balenou vodu, deky, spacáky, karimatky, trvanlivé potraviny, proteinové tyčinky, analgetika, dětské pleny a hygienické potřeby.

“Humanitární pomoc budeme postupně odvážet vlaky, které České dráhy vypravují společně s Ministerstvem dopravy ČR a dalšími partnery (PKP Intercity, ZSSK, UŽ),” uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Na cestě z Ukrajiny je další souprava z Čopu. Do České republiky tento humanitární vlak vypravený na žádost Ukrajiny přepraví ženy a děti, které prchají ze země. Vlak má deset vozů a jeho kapacita je více než 700 osob.

Uprchlíci využívají také pravidelné spoje. Dva vlaky denně odjíždějí z polského města Přemyšl do Česka a přímé spoje jezdí také z východního Slovenska do Česka. Po Českých drahách zavedly bezplatnou přepravu ukrajinských občanů také slovenské a polské železnice. Ukrajinci tak mohou využít bez komplikací i pravidelné spoje do všech míst v České republice.

Kompletní seznam stanic, kde lze odevzdat materiál pro Ukrajinu, je zde.

Tagy České dráhy Ukrajina
13 komentářů