Přes 300 cestujících za měsíc. Poptávková doprava KLIKBus se bude v Brně testovat do 17. listopadu

Služba KLIKBus v Brně. Pramen: DPMBSlužba KLIKBus v Brně. Pramen: DPMB

Minibus se objednává přes aplikaci Citya, kde si uživatelé navolí, kolik sedadel potřebují a odkud kam v rámci lokality chtějí převézt.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) zveřejnil první výsledky experimentu s názvem KLIKBus. Sdílená doprava na objednání se v Masarykově čtvrti testuje už měsíc; bezplatnou službu zatím využilo přes 300 cestujících.

„Největší poptávka po službě je mezi 17. a 20. hodinou. Lidé si KLIKbus nejčastěji objednávají z Náměstí Míru a odtud nejvíce jezdí do oblasti Kounicových kolejí a ulice Gorkého. Pro zájemce se našim řidičům daří přijet většinou do pěti minut od objednání, svezou se s námi průměrně 2 minuty,“ uvedl šéf DPMB Miloš Havránek.

Služba je k dispozici denně od 6:00 do 22:00. Minibus dala k dispozici společnost Citya, řidiče brněnský dopravní podnik. Testovací provoz potrvá do 17. listopadu, pak jej město, dopravní podnik a společnost Citya vyhodnotí.

Minibus se objednává přes aplikaci Citya, kde si uživatelé navolí, kolik sedadel potřebují a odkud kam v rámci lokality chtějí převézt. Algoritmus jim automaticky spočítá, za jak dlouho a na které takzvané virtuální zastávce je minibus vyzvedne. Ta bývá do 30 metrů od aktuální polohy uživatele.

„Naším přáním je, aby lidé nechali doma auto a využívali ekologičtější a mnohdy i rychlejší MHD. Po vyhodnocení zkušebního provozu budeme uvažovat, zda a v jaké podobě by mohla být tato služba aplikovatelná na Brno,“ doplnila primátorka Markéta Vaňková.

Tagy brno Citya DPMB KLIKBus
14 komentářů