Premiéra Desira na trati do Zubrnic. Některé víkendy nahradí Hurvínka

Jednotka Siemens Desiro na trati do Zubrnic. Foto: Zubrnická museální železniceJednotka Siemens Desiro na trati do Zubrnic. Foto: Zubrnická museální železnice

Desiro zvládne lépe uspokojit poptávku po cestách při akcích v zubrnickém skanzenu.

Netradiční podívaná a svezení se naskytly cestujícím na turistické lince T3 z Ústí nad Labem-Střekova do Zubrnic. Její provozovatelé poprvé v historii na trať nasadili jednotku Siemens Desiro. Půjčili si ji od společnosti Die Länderbahn.

Na trati, která byla nejprve zrušena a nadšenci ji postupně vrátili zpět do provozu, šlo o premiéru tohoto typu jednotky. Radek Kubala ze Zubrnické museální železnice nasazení Desira vysvětluje velkou poptávkou po jízdě na Jarmark Muzea v přírodě v Zubrnicích. Motorové vozy M131.1 Hurvínek by takovou kapacitu nezvládly. „Při jednodenních akcích Muzea v přírodě Zubrnice bude nasazován tento typ motorové jednotky. Pravidelný provoz historických motorových vozů M131.1 bude nadále vždy mimo jednodenní akce skanzenu,“ řekl Kubala.

Jednotka Siemens Desiro v Zubrnicích. Foto: Zubrnická museální železnice

Jednotka Siemens Desiro v Zubrnicích. Foto: Zubrnická museální železnice

Provoz na turistické lince T3 zajišťuje MBM Rail, který si Desiro pronajal od Die Länderbahn CZ. Provoz na trati byl ukončen v roce 1978, v roce 2010 došlo k obnově. Turistická linka je integrována v rámci Dopravy Ústeckého kraj, vlaky jezdí o víkendech a státních svátcích od 1. dubna do 29. října 2023. Jde o druhou nejstrmější trať v Česku.

Provoz během letních prázdnin doplní ještě historická autobusová linka T32 ze Zubrnic do Úštěku.

Tagy Die Länderbahn CZ MBM Rail Siemens Desiro Zubrnická museální železnice
77 komentářů