Překvapení ze statistik. Za květen se v Česku registrovalo nejvíce autobusů v historii

Nové autobusy Iveco Crossway pro Plzeňský kraj. Foto: Plzeňský krajNové autobusy Iveco Crossway pro Plzeňský kraj. Foto: Plzeňský kraj

Zatímco trh s novými automobily se v počtu registrací nových vozidel vrátil v květnu kvůli dopadům pandemie koronaviru o mnoho

Zatímco trh s novými automobily se v počtu registrací nových vozidel vrátil v květnu kvůli dopadům pandemie koronaviru o mnoho let dozadu, domácí trh s autobusy zaznamenal svůj nejlepší výsledek v historii.

V květnu se v Česku registrovalo celkem 304 nových autobusů, jak ukazují data zveřejněná Svazem dovozců automobilů. Dosavadní měsíční rekord platil od prosince 2018, kdy bylo registrováno 268 autobusů. Květnový rekord pomohl dohnat i ztráty v registracích za duben a březen. Za prvních pět měsíců bylo registrováno 564 autobusů, loni za stejné období 492.

Rekordní číslo je způsobené především obřím nákupem společnosti Arriva Střední Čechy, která nakoupila více než tři sta autobusů pro provoz v Plzeňském kraji. To je patrné i na detailnějších statistikách podle jednotlivých značek. Celkem 116 autobusů za květen je značky Iveco, nezvykle druhým je MAN – celkem 84 autobusů. Iveco by se díky velké zakázce pro Arrivu mělo letos vrátit na post tuzemské jedničky v prodejích.

Tagy Arriva Iveco Iveco Bus statistiky registrací autobusů trh s autobusy
6 komentářů