Překvapení na trhu ojetin. Dovozy i přes silnější korunu začaly klesat

Autobazar. Foto: AAA AutoAutobazar. Foto: AAA Auto

Trh ojetých vozidel v Česku zažívá nečekaný vývoj. I když koruna za poslední rok posílila a koupit si auto v

Trh ojetých vozidel v Česku zažívá nečekaný vývoj. I když koruna za poslední rok posílila a koupit si auto v zahraničí je levnější, dovezených ojetin u nás začíná ubývat, klesá také jejich průměrný věk.

Za prvních devět měsíců stouply počty registracích dovezených ojetých vozidel o 6,6 % na 135 292 kusů, zajímavější je ale vývoj za poslední měsíc, kdy počet dovezených použitých aut klesl na nejnižší hodnotu v září za pět let. V porovnání s loňským zářím jde o pokles o 28 %. Snížil se mírně také průměrný věk i podíl aut starších deseti let. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnil Svaz dovozců automobilů.

Doba popularity importů je za námi a lidi více kupují spíš ojetiny s tuzemským původem od tuzemských obchodníků. Tomu odpovídá i náš růst prodejů, který je v letošním roce přes 10 %. Věříme, že to je právě na úkor importů a také individuálního trhu,“ říká Karolína Topolová, generální ředitelka sítě autocenter AAA AUTO, provozované skupinou AURES HOLDINGS. Podle ní může být důvodem i to, že koruna nakonec po zrušení kurzového závazku neposílila tolik, jak se čekalo.

Svoji roli může hrát i nová legislativa: problematika stáčení tachometrů se stala velkým tématem posledních měsíců, od 1. října zákon o provozu na pozemních komunikací stanovuje až půlmilionovou pokutu za úpravy počítadla kilometrů, auto také může přijít o technický průkaz. Stáčení přitom dlouhodobě bývá problémem právě u dovozů, kde odborníci odhadují podíl zmanipulovaných údajů až na 80 %.

Podle pravidelného barometru trhu ojetin, který vydává AAA Auto, nabídl trh s ojetými vozy zákazníkům během třech čtvrtletí letošního roku celkem 687 277 ojetých vozů, jejichž cena byla nejčastěji 130 tisíc korun, průměrné stáří se stabilizovalo na 9,6 roku a nájezd dosáhl 153 236 najetých kilometrů. Oproti stejnému období loni se tak trh ojetin zvětšil o 12 %.

Průměrná cena nabízeného vozu stoupla jen nepatrně o tisíc korun na 130 tisíc. „Vývoj cen ojetých vozů v České republice je pro spotřebitele příznivý. Zatímco se ekonomice daří a lidé mají více peněz, ceny ojetých aut prakticky nerostou,“ dodala Topolová.

Tagy AAA Auto stáčení tachometru trh ojetých vozidel 2018
10 komentářů