Předseda ÚOHS zrušil pokutu pro plzeňský dopravní podnik za nákup nafty

Testování autobusu na Západním okruhu Plzně. Foto: PMDPTestování autobusu na Západním okruhu Plzně. Foto: PMDP

Mlsna rovněž oznámil, že verdikt lze vnímat jako nastavení rozhodovací praxe v podobných případech.

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) nemusejí platit pokutu 200 tisíc za tendr na nákup nafty, kterou jim v únoru uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Předseda úřadu Petr Mlsna vyhověl rozkladu dopravce, pokutu zrušil a řízení zastavil.

Šlo o rámcovou smlouvu uzavřenou na základě tendru z roku 2021. Úřadu se v první instanci nelíbilo, že dopravní podnik neuvedl nejvyšší objem nafty, který od dodavatele odebere. Porušena tak měla být zásada transparentnosti. ÚOHS rozhodl mimo jiné na základě judikatury Soudního dvora EU.

„Povinnosti související s předpokládaným množstvím nebo hodnotou zboží dodaného na základě rámcové dohody, nenachází dosud odraz v zákoně ani evropské směrnici, není tedy v tomto směru zadavatelům stanovena jednoznačná zákonná povinnost,“ upozornil nyní předseda ÚOHS.

PMDP neuvedly maximální objem nafty, kterou plánují odebrat, ani maximální množství vynaložených peněz, ale uvedly předpokládanou hodnotu rámcové dohody 154,48 milionu korun. „Jestliže zadavatelé v případě rámcových dohod uvedou předpokládanou hodnotu veřejné zakázky (přičemž lze doporučit, aby zadavatelé uvedli i hodnotu maximální), je možno takovou hodnotu považovat právě za limit potřebný pro naplnění zásady transparentnosti zadávacího řízení,“ sdělil k tomu Mlsna.

Podle něj předpokládaná hodnota může být překročena, a to buď nevýrazně nebo v mantinelech nepodstatných změn smlouvy. V opačném případě se zadavatelé vystavují nebezpečí postihu ze strany ÚOHS.

V případě PMDP zákon podle Mlsny porušen nebyl a přestupek se nestal. Mlsna rovněž oznámil, že verdikt lze vnímat jako nastavení rozhodovací praxe v podobných případech.

Tagy PMDP ÚOHS
5 komentářů