Před vlakovým nádražím v Pardubicích se přemnožili potkani

Nové eskalátory v Pardubicích. Foto: Správa železnicNové eskalátory v Pardubicích. Foto: Správa železnic

Podle pardubické radnice Správa železnic pravděpodobně zanedbala deratizaci.

Před vlakovým nádražím v Pardubicích se přemnožili potkani. Správa železnic provede příští týden deratizaci, aby jejich počet snížila. ČTK to řekl vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Miroslav Míča. Zvířata žijí v blízkosti lidí, kde mají dost potravy i dobré úkryty. Problém podle Míči trvá několik měsíců. „Samozřejmě je to nemilé a obtěžující,“ řekl.

Pardubice loni v září dělaly komplexní deratizaci města. Už v té době potkani vybíhali z budov na veřejná prostranství před vlakovým nádražím. Lidé si toho všimli a jejich zvýšený výskyt hlásili. Město po plošném hubení hlodavců kontaktovalo majitele nádraží, což je Správa železnic, aby pokračoval v deratizaci.

„Kontaktovali jsme je, že jsme provedli prvotní deratizační zásah, že zbytek je na nich. Což se s největší pravděpodobností nestalo. Je potřeba první položené návnady kontrolovat, doplňovat do té doby, dokud je zvířata odebírají,“ uvedl Míča.

Potkani se vyskytují v místech, kde mají ideální životní podmínky, dostatek úkrytů a potravy. „Na nádraží je zvýšený pohyb lidí, kteří odhazují odpadky. A také byly v průběhu zimy přemístěné kontejnery na komunální opad a separaci do prostor přednádraží,“ řekl Míča.

Správa železnic uvedla, že sjedná nápravu. Mluvčí Jan Nevola uvedl, že v pondělí 17. dubna deratizační firma provede obhlídku a vytipuje vhodná místa pro návnady, samotná deratizace se uskuteční od úterý do pátku, uvedl Nekola.

Město Pardubice dělá dílčí deratizace ohnisek každý rok, plošně ji provádí jednou za dva roky, postupuje od okrajů Pardubic do centra. Potkany nehubí v soukromých objektech, v době deratizace proto apeluje na vlastníky nemovitostí, aby se do hubení potkanů zapojili také, je to pak účinnější.

Potkani žijí v kanálech, obytných domech, ve sklepích, ve chlévech či stájích, v okolí kontejnerů na odpad. Jde o místa, kde mají dost potravy. Osidlují v budovách škvíry, dokážou šplhat po poměrně hladkých stěnách, dovedou se prokousat skrz beton, překoušou slabší pletivo či kabely. Jsou přenašeči nebezpečných infekčních chorob, jako je vzteklina, tularemie, salmonelóza a podobně. Samice může ročně odchovat i 60 mláďat.

Tagy Pardubice hl. n. potkan Správa železnic
68 komentářů