Praha zrušila výběr firem pro stavbu parkovacího domu na Opatově

Vizualizace parkovacího domu Opatov. Pramen: Město PrahaVizualizace parkovacího domu Opatov. Pramen: Město Praha

Zakázku podle říjnového rozhodnutí rady mělo získat sdružení firem BAK stavební společnost, Metrostav DIZ a Geosan Group.

Pražský magistrát zrušil výběr sdružení stavebních firem BAK stavební společnost, Metrostav DIZ a Geosan Group, které mělo pro hlavní město za 659,9 milionu korun bez DPH postavit P+R parkovací dům u stanice metra C Opatov. Rozhodli o tom dnes pražští radní. Město vyhovělo námitce, kterou podal další účastník tendru. Plánovaný dům má mít kapacitu 495 parkovacích míst.

Výběr firem radní města schválili koncem loňského října. Proti rozhodnutí však podle dnes schváleného dokumentu dorazila námitka od sdružení firem Gardenline, Yucon CZ a Adifex, které se tendru rovněž účastnilo.

Vítězné sdružení podle námitky uvedlo nepravdivé údaje v kritériu kvalifikace členů týmu, který měl na stavbě pracovat. Magistrát uvedl, že se ve lhůtě pro vypořádání nepodařilo získat od vítěze tendru potřebné doplňující informace. „Proto se navrhuje s ohledem na výše uvedené skutečnosti rozhodnutí o výběru dodavatele zrušit a zároveň se navrhuje uložit hodnotící komisi provedení nového posouzení a hodnocení nabídek,“ stojí v důvodové zprávě k dnešnímu usnesení radních.

Čtyřpodlažní parkovací dům na Jižním Městě má zajistit dojíždějícím řidičům návaznost na metro a autobusy. Na jeho střeše město plánuje vybudovat park, který má sloužit mimo jiné i klientům z blízkého domova seniorů. Zástupci koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) loni kritizovali to, že o výběru dodavatele rozhodla už po volbách dosluhující rada.

Praha předloni dokončila na Černém Mostě stavbu P+R parkovacího domu pro 886 aut za zhruba půl miliardy korun. Loni zahájila stavbu dalšího u stanice metra B Nové Butovice, ten má nabídnout 400 stání a vyjít na 293 milionů korun. Další dům magistrát plánuje například na Zličíně. P+R parkoviště jsou určená především pro dojíždějící Středočechy a mají ulevit dopravě v metropoli tím, že řidiči zanechají auto na kraji města a pokračují MHD.

Tagy Hlavní město Praha P+R Opatov
52 komentářů