Praha nezvládla konec bezplatné přepravy uprchlíků, termín posunula do 12. 6.

Tramvaj 14T a autobus SOR NB 12 v nových barvách PID. Autor: DPP/Daniel ŠabíkTramvaj 14T a autobus SOR NB 12 v nových barvách PID. Autor: DPP/Daniel Šabík

Speciální zlevněné jízdenky ještě nebyly včera k dispozici.

Hlavní město na poslední chvíli změnilo podmínky pro bezplatnou přepravu ukrajinských uprchlíků. Podle původních plánů měly začít platit od dnešní půlnoci. Speciální jízdenky pro ukrajinské občany ale nešlo koupit. Praha nakonec posunula termín zahájení nových pravidel do 12. 6.

O posunutí termínu na sociálních sítích stroze informuje Pražská integrovaná doprava. Náměstek primátora Adam Scheinherr serveru iDNES.cz potvrdil, že platnost odkládají. „Uznávám chybu, máme technické potíže, a proto platnost odkládáme na 12. 6. Omlouvám se,“ sdělil Scheinherr. Během rána má hlavní město přinést nové informace. Do té doby mohou jezdit bezplatně s pasem s vízem strpění.

„Důvodem jsou technické komplikace při implementaci změny do odbavovacích systémů. Do 11. 6. 2022 tak zůstává na území Prahy za daných podmínek bezplatná přeprava pro tyto občany Ukrajiny. Nicméně již ode dneška je možné si na prodejních místech Dopravního podniku hl. m. Prahy a Operátora ICT možné vyřídit potřebnou papírovou průkazku nebo slevovou kategorii na Lítačku včetně nákupu zlevněných měsíčních a čtvrtletních kuponů s platností od 12. 6. 2022,“ uvedl mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Na problém upozorňovali lidé celý den i na sociálních sítích.

Praha připravila pro ukrajinské občany speciální zlevněný tarif na měsíc či delší dobu. Včera ale ještě nebyly doklady pro takové jízdenky k dispozici.

Nově bude bezplatná přeprava na území Prahy možná pouze po dobu 5 dnů od získání víza za účelem dočasné ochrany vydaného Ministerstvem vnitra ČR nebo Policií ČR. Na území Prahy je nově možné pro pravidelné cestování využívat zlevněné měsíční/30denní kupony za 165 Kč nebo čtvrtletní/90denní kupony za 444 Kč v kategorii Osoba v hmotné nouzi. Elektronické kupony budou k dispozici až od 6. června.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp praha Pražská integrovaná doprava
10 komentářů