Praha – Kodaň dětská za 55 Kč. Státní slevy zahýbaly i cenami vlakových jízdenek po Evropě

ICE na nádraží ve Frankfurtu. Foto: Jan SůraICE na nádraží ve Frankfurtu. Foto: Jan Sůra

Cestování pro rodiny s dětmi vlakem z Česka do vybraných evropských zemí je výhodnější než v minulosti. Státem zavedené slevy

Cestování pro rodiny s dětmi vlakem z Česka do vybraných evropských zemí je výhodnější než v minulosti. Státem zavedené slevy v kombinaci s poměrně velkorysou nabídkou jízdného zdarma pro děti do určitého věku v zahraničí vedly v řadě případů ke snížení cen dětských jízdenek na řády desetikorun a cestu do evropských měst vzdálených i tisíc kilometrů mohou rodiny s dětmi pořídit za cenu kolem dvou tisíc korun za zpáteční jízdenku.

Nabídka slouží k podpoře cestování rodin vlakem, aby měla celá rodina nízké náklady a nemusela cestovat autem. Skutečně pak vychází cesty hlavně na větší vzdálenosti velmi atraktivně, a zvláště pak v kombinaci s Včasnou jízdenkou Evropa,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský.

V případě dětských jízdenek až do 15 let přitom platí, že jízdenka je tím levnější, čím kratší úsek cesty je po českém území. Nabídka extrémně levných dětských jízdenek se týká spojů do Německa, zemí Beneluxu, Rakouska nebo Dánska. „Děti do 15 let v doprovodu rodičů nebo prarodičů cestují v těchto zemích zdarma. V mezistátní přepravě od nás tedy platí jen za úsek na českém území. Samozřejmě v tomto případě musí být dítě odbaveno také jízdenkou z nástupní až do cílové stanice, nejen tedy na hranice, to znamená, že i když na zahraničním území cestuje zdarma, stejně musí mít jízdenku, přepravní doklad,“ dodal Štáhlavský.

Včasné jízdenky Evropa nabízí dlouhodobě nízké ceny pro cesty do zahraničí do vybraných zemí. Podmínkou je nákup dopředu. Zejména v podzimních měsících, kdy se tolik necestuje, bývají tyto jízdenky dostupnější.

V přepočtu na kilometr vychází nejlevněji především jízdenky do vzdálenějších částí Německa či do Belgie. Prakticky celé Německo je z Prahy dostupné za zhruba 500 korun, stejně tak Belgie. Ceny jízdenek z Česka jsou výrazně levnější než za kolik se dají pořídit v zahraničí na kratší trasu. Například z Drážďan do Stuttgartu ve stejný den zaplatí dospělý při použití stejného vlaku 496 korun z Prahy, při nákupu přes web Deutsche Bahn u stejného vlaku 79,90 euro.

Kromě návštěvy cílové destinace je cesta sama o sobě často zážitkem a pro české cestující výpravou do doby vysokorychlostních železnic, o které se u nás dlouhá léta jen mluví. Pro cesty do Německa platí v Česku vydané jízdenky i na rychlovlaky ICE. Za pětistovku za jednu cestu se tak dá pořídit dospělá jízdenka z Prahy až do Bruselu nebo Stuttgartu. Pro cesty směrem na jih může být zajímavou alternativou jízdenka do Rakouska: až k Bodamskému jezeru do Bregenzu se dá podívat například z Prahy rovněž za ceny kolem pěti set korun pro dospělého a pod stokorunu pro děti.

Příklad cen dětských jízdenek

Praha – Kolín nad Rýnem přes Drážďany – 55,- Kč
Praha – Frankfurt nad Mohanem přes Drážďany – 55,- Kč
Praha – Mnichov – 68,- Kč  
Praha – Innsbruck přes Linc – 84,-Kč 
Praha – Graz přes Vídeň – 118,- Kč
Brno – Innsbruck přes Vídeň – 29,- Kč
Brno – Hamburg – 145,- Kč        
Ostrava – Graz – 68,-Kč     

Tagy České dráhy Levné jízdenky vlakem po Evropě státem nařízené slevy od 1. září Včasná jízdenka Evropa
4 komentáře