Práce na traťové koleji. Správa železnic mystifikuje o stavu zarostlých tratí

Některé tratě už konzervuje příroda, aneb lokálka Mladotice - Kralovice. Autor: Ivannah, Wikimedia CommonsNěkteré tratě už konzervuje příroda, aneb lokálka Mladotice - Kralovice. Autor: Ivannah, Wikimedia Commons

U tratí, na kterých je roky zastaven provoz, uvádí Správa železnic jako důvod práce na traťové koleji.

Svérázným způsobem informuje Správa železnic o stavu některých svých tratích, kde často už desítky let nejezdí žádné vlaky. V provozní aplikaci GRAPP, ve které je možné sledovat pohyb vlaků v reálném čase, u takových tratí uvádí nepravdivé údaje.

Například u trati z Kralovic do Mladotic  je informace o zastavení provozu vysvětlena tím, že probíhají práce na traťové/staniční koleji. Na trati zasypané sesuvem při stavbě D8 z Lovosic do Teplic se objevuje rovněž stejná informace, že probíhají práce. Podobné texty byly i u dalších tratí, kde vlaky dávno nejezdí, například z Vidnavy do Velké Kraše. Po dotazu deníku Zdopravy.cz na nesrovnalosti v datech ale došlo postupně k nápravě. U všech tratí, kde se nic neděje, se ale nadále ukazuje konec omezení v prosinci příštího roku.

Podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy je důvodem chyb přebírání informací pro zobrazení z více informačních systémů Správy železnic. „Tyto informační systémy obsahují velké množství údajů, které jsou následně redukovány a upravovány k co nejpřehlednější prezentaci pro širokou veřejnost,“ uvedl Gavenda.

Chybné informace o omezení dopravy na tratích z důvodu prací pak označil za specifický případ. „Ošetřením takových specifických situací se nicméně Správa železnic již zabývá, změna by se v poměrně krátké době měla projevit také v koncovém rozhraní pro uživatele,“ dodal Gavenda.

Tagy GRAPP Správa železnic
164 komentářů