Posun v přípravě klíčové části Pražského okruhu. ŘSD už začalo hledat firmu na kácení stromů

ŘSD má vykoupeno přes 85 % pozemků.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo soutěžit další zakázku související se stavbou části Pražského okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1. Pro úsek označovaný jako SOKP 511 začalo hledat firmu na kácení stromů v celé trase budoucí dálnice D0.

Jeden z nejvíce chybějících úseků české dálniční sítě zatím nemá pravomocné stavební povolení. Krajský úřad Jihočeského kraje loni vydal územní rozhodnutí, které bylo ale napadeno několika žalobami. ŘSD ale podobně jako u nedávno zahájeného a roky u úřadů a soudů zablokovaného úseku D1 u Přerova systematicky postupuje v přípravě bez ohledu na stav povolování. V případě získání povolení nechce pak ztrácet čas s přípravnými pracemi, které mohly být už hotové.

„Věříme, že brzy budou vydána rozhodnutí o kácení a budeme moci provést přípravu území. Zároveň se daří vykupovat pozemky, takže máme k dispozici i pozemky pro kácení,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Vykoupeno je už 85 % pozemků od fyzických osob. Odhadovaná cena zakázky na kácení je 22 milionů korun.

Soutěže na archeologický průzkum a náhradní výsadbu

Kácení není jedinou zakázkou mimo projekční práce na přípravu trasy. Už loni byla uzavřena smlouva na pyrotechnických průzkum. Letos ŘSD vypíše i soutěže na náhradní výsadbu a archeologický průzkum.

Proti územnímu rozhodnutí přišly dvě žaloby, po změně vedení ji stáhli na radnici Horní Počernice. Žaloba přišla i od spolků, kterých se tato stavba vůbec nedotýká. Například spolek Za lepší Dolní Chabry, jehož pokladníkem je spolumajitel Pilulka.cz Petr Kasa, sídlí vzdušnou čarou dvanáct kilometrů od stavby. Úřady a nyní i soud se snaží přesvědčit, že se ho tato stavba týká. Blokování stavby komplikuje život zejména obyvatelům Spořilova, přes který nyní vede tranzitní doprava.

Nový úsek má měřit 12,6 kilometru. Je aktuálně nejdůležitější chybějící částí tuzemské dálniční sítě podle dopravního zatížení. Auta v tomto úseku musejí jezdit přes pražskou část Spořilov a po Jižní spojce. Ministerstvo dopravy předloni zveřejnilo materiál, podle kterého neexistence části okruhu přináší ztrátu téměř čtyři miliony korun denně v podobě společenské ztráty.

Podle informačního letáku počítá ŘSD se zahájením stavby příští rok, stavební povolení bez ohledu na očekávané soudní spory má být ještě letos. Aktuální odhadovaná cena je 11,8 miliardy korun.

Pražský okruh, úsek 511 Modletice - Běchovice. Pramen: ŘSD

Pražský okruh, úsek 511 Modletice – Běchovice. Pramen: ŘSD

Tagy D0 kácení stromů Modletice - Běchovice Pražský okruh Ředitelství silnic a dálnic ŘSD SOKP 511
65 komentářů