Poslední žabotlamy čeká ve středu cesta do šrotu. Známe jízdní řád

Odstavené jednotky na ONJ v Praze v roce 2016. Foto: Jan SůraOdstavené jednotky na ONJ v Praze v roce 2016. Foto: Jan Sůra

/Aktualizováno 5.6./ Železniční fanoušky čeká ve středu loučení s posledními zbytky legendárních elektrických jednotek řady 451, které jsou známé jako

/Aktualizováno 5.6./ Železniční fanoušky čeká ve středu loučení s posledními zbytky legendárních elektrických jednotek řady 451, které jsou známé jako emilky, pantografy, panťáky nebo nověji žabotlamy. České dráhy posílají do šrotu poslední zbytky vozů této řady. Zachovaly jen dvě jednotky pro muzejní účely.

Přepravu si České dráhy objednaly u Kladenské dopravní a strojní (KDS). I kvůli uzavírce Negrelliho viaduktu a také mostu mezi Vršovicemi a Smíchovem bude mít vlak překvapivé trasování.

Z odstavného nádraží pojede přes hlavní nádraží do Vysočan, odkud se bude celá souprava sunout do Libně, která bude sloužit jako úvraťová stanice. Důvodem složité operace je skutečnost, že spřáhlo je pouze na jedné straně a tak nejde soupravu například na hlavním nádraží objet.

Z Libně pak pojede netradiční vlak přes hlavní nádraží, Smíchov a Pražský semmering až do Kladna na vlečku kovošrotu Poldi Dříň. Souprava by měla z Libně vyrazit kolem půl dvanácté. V čele by měl být brejlovec KDS 750.202. Celkem poveze dvanáct vozů.

Lokomotiva vyjede z Kladna v 5.30, v 10:10 má naplánovaný odjezd z odstavného nádraží. V 10:27 by měl vlak  být ve Vysočanech, v Libni v 10:44. Z Libně odjede v 11:27, na hlavním nádraží bude v 11:35, o dalších osm minut později pak na Smíchově. Kvůli popadanému kamení na trať ze Smíchova došlo nakonec ke zdržení vlaku, má odjet ve 13:05 ze Smíchova.

Jízdní řád pro poslední cestu žabotlamů do kovošrotu. Foto: Kladenská dopravní a strojníJízdní řád pro poslední cestu žabotlamů do kovošrotu. Foto: Kladenská dopravní a strojní

České dráhy ukončily provoz jednotek 451 loni v létě. Poslední souprava zamířila do depozitáře Národního technického muzea v Chomutově, provozní jednotka pro nostalgické jízdy je umístěna v Šumperku.

https://www.facebook.com/kds.kladno/posts/2274544685961363

Tagy elektrické jednotky 451 Kladenská dopravní a strojní (KDS) žabotlam
111 komentářů