Poslední týdny do otevření. DPMB zpřístupní veřejnosti na pár hodin nový tramvajový tunel

První jízda tramvaje na nové trati ke Kampusu Bohunice. Foto: Adam ZemekPrvní jízda tramvaje na nové trati ke Kampusu Bohunice. Foto: Adam Zemek

Tunel bude vybaven bránou a bezpečnostním systémem a po dokončení stavby do něj nikdo nepovolaný nebude moci vstoupit.

Necelý měsíc před zprovozněním nové tramvajové trati budou mít obyvatelé Brna a fanoušci dopravy jedinečnou možnost prohlédnout si nové brněnské „metro“, jak se s nadsázkou říká tramvajovému tunelu ke kampusu. Dopravní podnik města Brna (DPMB) jej 15. listopadu na pár hodin zpřístupní. Účastníci si budou moci prohlédnout nejen tunel, ale i novou tramvaj Škoda ForCity Smart 45T. Pro děti i dospělé dopravce připravil i speciální tematický kvíz.

„Stavba tramvajové trati k univerzitnímu kampusu od samého počátku budí velký zájem Brňanů. Naši facebookovou stránku Šalinou na kampus, kam vkládáme fotky, videa a informace o stavbě, sledují téměř tři tisíce lidí. Jim i ostatním zájemcům bychom rádi stavbu ještě před zprovozněním ukázali. Jedná o jedinečnou příležitost, která se nebude opakovat,“ řekl generální ředitel Dopravní podnik města Brna Miloš Havránek. Tunel bude vybaven bránou a bezpečnostním systémem a po dokončení stavby do něj nikdo nepovolaný nebude moci vstoupit.

Stavba za 1,4 miliardy korun začala na podzim 2019. Jde o třetí novostavbu tramvajové tratě v Brně od poloviny 90. let minulého století. Mezi novodobé stavby patří prodloužení tratě v Líšni o jednu zastávku na Mifkovu a o jednu zastávku v Králově Poli do Technologického parku.

Odpoledne otevřených dveří se uskuteční v úterý 15. listopadu 2022 od 15 do 18 hodin. Trasu od ústí tunelu u zastávky Osová k univerzitnímu kampusu si zájemci mohou projít sami nebo využít speciálních komentovaných prohlídek. Ty startují v 15, 16 a 17 hodin na začátku tunelu u Osové. Po cestě na návštěvníky čeká deset stanovišť s kvízovými otázkami. „Připravili jsme variantu pro dospělé i pro děti. Odpovědi zaznamenají na speciální kartu. Na konci trasy si je zkontrolují a dostanou od nás malou pozornost,“ vysvětlil Havránek.

Jednodušší cesta na kampus

Nová kilometrová trať se od stávající odpojuje v dopravním uzlu Osová, odkud vede hloubeným tunelem pod Mikuláškovým náměstím. Podjíždí ulici Labská a Jihlavská a vyústí na ulici Netroufalky. Tunel je dlouhý 600 metrů. Vedení města si slibuje, že nová trať už od konce roku 2022 výrazně zjednoduší cestování desítkám tisíc lidí, kteří denně míří do oblasti Fakultní nemocnice Brno a Univerzitního kampusu Bohunice. Nyní musejí lidé využívat trolejbusy či autobusy. Dopravu na trase bude zajišťovat linka číslo 8.

Trasa nové tramvajové trati do kampusu Bohunice. Foto: Brno

Trasa nové tramvajové trati do kampusu Bohunice. Foto: Brno

Na konečné stanici před Fakultní nemocnicí Brno bude přistavena k prohlédnutí i nahlédnutí nová tramvaj Škoda ForCity Smart 45T a tabule s informacemi o stavbě.

V následujících dnech pak budou na trati pokračovat dokončovací práce a zkušební jízdy, aby zde mohl být od 11. prosince 2022 spuštěn provoz s cestujícími.

Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB tramvajová trať Kampus Bohunice tramvajový tunel
26 komentářů