Polsko zakáže ruským letadlům využití vzdušného prostoru, Česko řeší to samé

A350-900 pro Aeroflot. Foto: AirbusA350-900 pro Aeroflot. Foto: Airbus

Zákaz využívání polského vzdušného prostoru výrazně zkomplikuje ruským dopravcům lety na západ.

Neschopnost dohody Evropské unie na tvrdší sankce vůči Rusku začíná první stát řešit vlastními restrikcemi. Polsko uzavře svůj vzdušný prostor pro ruská letadla. Ruským dopravcům se tak výrazně zkomplikují lety do Evropy.

Na twitteru to oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki. Nařídil vypracovat usnesení vlády, které uzavře polský vzdušný prostor ruským leteckým společnostem.

O stejném kroku má dnes rozhodnout ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Konkrétní míru omezení domlouvá Česko s Polskem.

„Ministr dopravy je v kontaktu s polským ministrem dopravy. Máme stejný úmysl, jenom chceme sladit přesně ten způsob, tu míru, protože pak to bude opravdu účinné. Ale jsme připraveni to udělat, i kdyby to neudělal žádný jiný stát, jde jen o tu míru,“ řekl Fiala.

Polsko je důležitou zemí pro ruská letadla při letech na západ, zvláště po uzavření ukrajinského vzdušného prostoru. Přes Polsko létají i letadla mezi Prahou a Moskvou. Význam přeletu Polska ještě stoupl po uzavření vzdušného prostoru Moldávie a Ukrajiny.

Tagy Česká republika omezení pohybu ve vzdušném prostoru Polsko sankce vůči Rusku
75 komentářů