Policie zdvojnásobí kapacity na kontrolu kamionů na přechodu Lanžhot – Kúty

Policejní vozidlo. Foto: MDČRPolicejní vozidlo. Foto: MDČR

Kvůli dlouhým kolonám hrozili slovenští dopravci blokováním dálnice.

Průjezd kamionů ze Slovenska do Česka po dálnici mezi Bratislavou a Brnem by měl být od nedělního večera plynulejší než dosud. Policie České republiky slíbila navýšit počet policistů, kteří zde kontrolují auta při vjezdu ze Slovenska. Důvodem zavedení kontrol je ochrana před nelegálními migranty.

Je to výsledek jednání mezi ministrem dopravy Martinem Kupkou, policejním prezidentem Martinem Vondráškem, I. náměstkem policejního prezidenta Tomášem Lerchem a zástupci sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia.

Potřebujeme zdvojnásobit kapacitu odbavování kamionů při hraničních kontrolách, které byly zavedeny kvůli ochraně před nelegální migrací. Reagujeme tím také na vyjádření sdružení slovenských dopravců, kteří kvůli probíhajícím kontrolám a čekacím dobám hrozí od začátku příštího týdne blokací dálnice,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Přes víkend Ředitelství silnic a dálnic ve spolupráci s policií na dálnici D2 zajišťuje dopravně-inženýrskou úpravu značení, která zdvojnásobí kapacitu odbavovaných nákladních vozidel při hraničních kontrolách. „Věřím, že ohlášené opatření pomůže zkrátit kolony a dopravci nebudou dálnici D2 na hranicích blokovat,“ dodává ministr Kupka s tím, že o chystaném opatření již informoval i slovenského ministra dopravy Andreje Doležala.

Kontroly zavedlo Česko od 29. září. Vláda jejich pokračování už dvakrát prodloužila, aktuálně platí termín do 12. prosince.

Tagy Lanžhot / Kúty pohraniční kontroly Policie České republiky
32 komentářů