Policie zatkla po srážce letadla s hasiči v Peru piloty. V době nehody probíhalo na ploše cvičení

A320neo společnost LATAM po nehodě v Limě. Foto: Aviation Safety NetworkA320neo společnost LATAM po nehodě v Limě. Foto: Aviation Safety Network

Vyšetřování události probíhá.

Ke srážce letadla Airbus A320neo společnosti LATAM s hasičským autem v pátek v Limě došlo v době, kdy na letištní ploše probíhalo cvičení záchranných složek. Začínají se tak objevovat verze, že nehodu mohli způsobit piloti, kteří na ranveji v té době neměli co dělat. Příčiny jsou ale stále předmětem vyšetřování.

Policie po nehodě piloty zatkla. Proti jejich uvěznění se ozvala Mezinárodní federace sdružení pilotů IFALPA. V prohlášení vyzvala k důkladnému prošetření incidentu, při kterém zahynuli dva hasiči a desítky lidí byly zraněny. „Považujeme za nepřijatelné, aby posádka byla zatčena. Může to vést k přesvědčení veřejnosti, že za nehodu mohli právě piloti,“ uvedl IFALPA.

Piloti byli podle místních médií včera propuštěni, stejně tak došlo k definitivnímu odstranění letadla z dráhy.

Provozovatel letiště v tiskové zprávě uvedl, že v době nehody probíhalo cvičení složek záchranného systému, které mělo ověřit, že k nehodě dorazí záchranáři do tří minut. Řízení letového provozu potvrdilo zahájení cvičení v 15:10, ke srážce došlo v 15:11. Zpráva ale neuvádí, zda piloti obdrželi pokyn ke startu. O viníkovi nehody tak rozhodne až vyšetřování.

K nehodě došlo v pátek v 15.11 místního času. Šlo o let LA2213 z Limy do města Julisca. Dva hasiči zahynuli, jeden byl těžce zraněn. Na palubě bylo 102 cestujících a šest členů posádky. Čtyři byli vážně zraněni, 36 lehce.

Tagy LA2213 LATAM LIM Lima Peru
57 komentářů