Policie převzala nové vozy BMW pro dohled na dálnicích

BMW 540i xDrive Touring v barvách Policie ČR. Foto: BMWBMW 540i xDrive Touring v barvách Policie ČR. Foto: BMW

Jedno auto vyjde policii na 1,88 milionu Kč.

Prvních deset vozů BMW 540i xDrive Touring převzala včera Policie České republiky. Celkem může na základě dvou rámcových smluv policie odebrat až 70 těchto aut.

Polovina z nich je v provedení pro dohled na dálnicích v barvách policie. Druhá je pro vysokorychlostní pronásledování bez označení a se skrytým výstražným zvukovým a rozhlasovým zařízením. Všechny vozy disponují například speciální výbavou pro užití práva přednosti v jízdě. Jsou vybaveny zvláštním výstražným zvukovým zařízením, speciální zástavbou (úložný prostor a pracovní deska) pro službu dopravní policie, nezávislým kamerovým systémem a měřičem rychlosti.

Dodavatelem vozů je společnost Stratos Auto. „Dálniční policisté dostávají speciálně vybavená vozidla se špičkovými jízdními vlastnosti a vysokou úrovní aktivní i pasivní bezpečnosti, jak je u značky BMW standardem. Věřím, že nová vozidla přispějí ke zvýšení bezpečnosti provozu na našich dálnicích,“ uvedl jednatel společnosti Stratos Auto Martin Strakoš.

Vozy BMW 540i xDrive Touring jsou vybavené mild hybridními zážehovými 6válci o výkonu 245 kW (333 k), pohonem všech kol xDrive, osmistupňovou samočinnou převodovkou Steptronic a adaptivním podvozkem.

BMW v soutěži porazilo Škodu a dealera značek koncernu VW

Ministerstvo vnitra uzavřelo dvě rámcové smlouvy na nákup nových vozů loni v říjnu. Podle smluv může Stratos Auto dodat až 40 automobilů BMW 540i xDrive Touring pro vysokorychlostní pronásledování v policejním provedení za 75,35 milionu korun a dalších 30 aut v běžném komerční provedení se skrytým výstražným zařízením. Jednu auto vyjde na 1,88 milionu korun. Dohoda na odebrání aut je rámcová, policie nemusí odebrat všechny. Do soutěže se přihlásili ještě Škoda Auto a dealer značek koncernu Volkswagen Porsche Inter Auto CZ.

Policie aktuálně používá pro výkon služby na dálnicích celkem 171 různých vozidel s měřičem rychlosti a 38 aut pro kontrolu uhrazení dálničních poplatků. Část nových aut bude pro nová dálniční oddělení u nových úseků dálnic, část na obnovu vozidlového parku. „Nová vozidla BMW jak v komerčním provedení, tak i v provedení Policie ČR budou zařazena zejména na dálničních odděleních jednotlivých krajských ředitelství policie a na celorepublikovém útvaru služby dopravní policie, tedy u Speciálního oddělení dohledu Čechy a Morava,“ dodal ředitel služby dopravní policie Jiří Zlý.

 

Tagy bmw dálniční policie Policie České republiky Stratos Auto
75 komentářů