Pohonné hmoty po zavedení embarga na ruskou ropu dál zlevňují, nafta je pod 34 Kč

Čerpací stanice. Ilustrační foto: IADE-Michoko / Pixabay.comČerpací stanice. Ilustrační foto: IADE-Michoko / Pixabay.com

Pohonné hmoty by měly v příštích dvou týdnech dál zlevňovat.

Nedělní zavedení sankcí na ruské ropné produkty v EU zatím nezpůsobilo růst cen pohonných hmot, jak mnozí čekali. Dochází naopak k jejich zlevňování.

Kromě průměrných cen za celý trh uváděný CCS je zlevnění vidět u sítě čerpacích stanic Tank ONO. Ta dlouhodobě patří mezi cenové lídry na tuzemské trhu a vývoj u nich pravidelně ukazuje, jak se budou ceny v dalších dnech vyvíjet i u konkurence. Nejde přitom o symbolické zlevnění: ještě v pondělí stála nafta u této sítě 35,50 Kč za litr, od včerejška 33,90 Kč. Litr Naturalu 95 zlevnil o 60 haléřů na 35,90 Kč.

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR se v uplynulém týdnu vyvíjely různě. Cena benzinu Natural 95 se zvýšila o 2 haléře na 37,86 Kč za litr. Nafta zlevnila o 12 haléřů na 37,62 Kč za litr

Podle Borise Tomčiaka ze společnosti Finlord lze v příštích dvou týdnech očekávat další pokles cen. „Cena ropy Brent mírně poklesla na 84 dolarů za barel. Velmi příznivý je propad velkoobchodní marže. Maloobchodní marže jsou mírně podprůměrné. V nejbližších dvou týdnech očekáváme pokles cen. Nafta by mohla zlevnit až o desítky haléřů na litr,“ uvedl Tomčiak.

Nečekaný úspěch sankcí

Globální trh s ropou je podle něj dobře zásoben. „Celosvětová poptávka roste a letos už bude rekordně vysoká. Ale také stoupá produkce. Kartel OPEC teď už sice produkci nezvedá, ale více se těží mimo kartel. Globální zásoby ropy se také zvyšují. Pod domluveným limitem těží především Rusko, Angola a Nigérie. V případě navýšení poptávky po ropě mohou rychle reagovat především Saudská Arábie, SAE a Kuvajt,“ podotkl Tomčiak.

Podle Tomčiaka je sankční politika EU a G7 vůči Rusku je až nečekaně úspěšná. „Příjmy ruského rozpočtu kvůli nízké prodejní ceně propadly. Přitom objemy zůstaly na vysoké úrovni a trh je dobře zásobený. To dává Evropě čas, aby si zajistila dodávky ropy a ropných produktů z jiných oblastí. Indické a čínské rafinérie ropy pochopitelně generují při nákupu ropy za vysoký diskont nadprůměrný zisk,“ uvedl Tomčiak.

Tagy ceny PHM
38 komentářů