Pohonné hmoty i přes nové sankce na ruskou ropu zlevňují, Tank ONO je už pod 35 korunami za litr

Čerpací stanice Tank-Ono. Foto: Tank-OnoČerpací stanice Tank-Ono. Foto: Tank-Ono

Cena nafty spadla za měsíc o sedm korun.

Pád cen pohonných hmot pokračuje i poté, co v pondělí v zemích Evropské unie začal platit zákaz dovozu ruské ropy na tankerech a nový cenový strop. Další pokles dnes signalizuje vývoj ceny na stojanech čerpací sítě Tank ONO, která dlouhodobě prodává pohonné hmoty s víceméně stejnou marží kolem 80 haléřů až 1,50 Kč za litr. Dnes odpoledne zlevnila firma litr benzinu o další korunu na 34,90 Kč za litr. Nafta rovněž zlevnila o korunu na 36,90 Kč.

Tank ONO tak znovu navýšilo rozdíl mezi svými cenami a celostátním průměrem. V pondělí byla průměrná cena podle dat CCS 38,72 koruny za litr naturalu 95 a 40,30 koruny za litr nafty. Za měsíc jde u Naturalu 95 o zlevnění o pět korun, u nafty dokonce o 7 korun na litr.

Ke zlevnění dochází i přes nové sankce, kdy už není možné dovážet ruskou ropu do EU tankery. Unie společně se skupinou hospodářsky vyspělých zemí G7 paralelně zavedla cenový strop 60 dolarů (zhruba 1390 Kč) za barel ruské ropy přepravované do dalších států.

Zdražování není na obzoru

„Rusko si pochopitelně musí najít jiné odběratele, což se mu v posledních měsících i celkem daří. Zejména Čína a Indie výrazně zvýšily dovoz levné ruské ropy. Velmi zajímavý je pohled na sektor globální námořní přepravy ropy. Evropské sankce mají na sektor poměrně výrazný dopad a ceny nájmů tankerů v posledních týdnech vystřelily nahoru,“ řekl Boris Tomčiak ze společnosti Finlord.

Zlevňování by mohlo ještě pokračovat. „Mezi vývojem cen ropy a maloobchodních cen je přibližně třítýdenní zpoždění. Cena ropy aktuálně stagnuje a ani velkoobchodní marže nerostou, takže v období Vánoc by měly ceny pohonných hmot brzdit na úrovni, která je o přibližně korunu pod současnou cenou,“ dodal Tomčiak. Na evropském trhu je větší nabídka pohonných hmot než ještě nedávno. Evropští obchodníci kvůli očekávání sankcí začali hledat dodavatele mimo Rusko.

Opačné starosti s cenami pohonných hmot mají nyní v Maďarsku, kde byla vláda donucena zrušit cenový strop.

Tagy ceny PHM
45 komentářů