Po Kapschi zbude 226 nepotřebných bran, využití najdou v budoucnu

Mýtná brána, foto: Zdopravy.cz/Jan SůraMýtná brána, foto: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Po mikrovlnném systému, který na českých dálnicích od roku 2007 provozovala společnost Kapsch, zbude památka v podobě ocelových mýtných bran.

Po mikrovlnném systému, který na českých dálnicích od roku 2007 provozovala společnost Kapsch, zbude památka v podobě ocelových mýtných bran. Podle ministerstva dopravy jich je celkem 275, z toho nastupující satelitní systém firmy CzechToll využije jen malou část.

„Společnost Czechtoll se zavázala využít ke kontrole výběru mýtného satelitním způsobem všech stávajících 49 kontrolních bran a dále ještě dodat nových 11 kontrolních bran na nově zpoplatněné silnice I. třídy,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

Z mýtného systému tak bylo vyřazeno 226 takzvaných registračních bran, které jsou osazeny pouze anténami pro mikrovlnnou komunikaci s palubní jednotkou v autě (OBU). Nemají kontrolní kamery. Demolice těchto registračních bran ale v plánu není.

Ministerstvo jich chce část zapojit do chystaného systému elektronických vinět pro osobní auta. „Zhruba 80 jich bude využito ke kontrole časového zpoplatnění od roku 2021, další k vysokorychlostnímu vážení vozidel, telematickým projektům, opatřením ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu, a podobně,“ doplnila Ledvinová.

Demolice bran podle ní přichází v úvahu pouze v případech, kdy by překážely rekonstrukci nebo rozšíření dálnice či silnice, a jejich přeložení by se nevyplatilo. Takovým příkladem je brána na dálnici D10 u Kosmonos na 45. kilometru.

ŘSD už také zadalo zakázku na odstranění původních elektrických zařízení ze 48 kontrolních mýtných bran. Zakázku v konkurenci šesti nabídek získala společnost Energovod CZ, která nabídla cenu čtyři milionu korun. Odhad činil 20 milionů.

Výhodou mýtných bran je především zkolaudovaná elektrická přípojka.

Tagy dálnice mýtné brány mýto ŘSD
53 komentářů