Po Brně bude stačit pro cestu vlakem pípnutí kartou, začíná poslední etapa modernizace odbavení

Jednotka Moravia v Adamově. Foto: IDS JMKJednotka Moravia v Adamově. Foto: IDS JMK

Automaty na jízdenky budou vybaveny všechny jednotky Moravia.

Jihomoravský krajský koordinátor veřejné dopravy KORDIS JMK začíná s poslední etapou modernizace odbavovacích systémů pro autobusy, vlaky a některé železniční stanice. Se společnostní Mikroelektronika podepsal smlouvu na dodávku nových automatů a validátorů. Hodnota zakázky činí 55,5 milionu Kč včetně DPH.

O podpisu smlouvy informoval KORDIS JMK v tiskové zprávě. Smlouva předpokládá dodávku celkem 76 automatů, 300 validátorů na nádraží a dále ještě 100 validátorů určených do autobusů.

Díky třetí etapě budou všechny železniční stanice v rámci systému IDS JMK vybaveny novými validátory. Ty stejně jako dosud umožní označení papírové jízdenky. Navíc v nich bude možné pořídit elektronickou jízdenku platební kartou. Pro cesty vlakem po Brně bude možné použít i službu Pípni a jeď.

Jízdenky pro cesty po celé zemi

„Zjednoduší se tak pro cestující výrazně odbavení u jednorázových jízdenek. Cestující si již nebudou muset kupovat na pokladně na nádraží papírovou jízdenku, kterou následně musejí označit v označovači, ale nově jim bude stačit pouze přijít k validátoru, navolit si, kam jedou, potvrdit, zda chtějí základní jízdenku nebo mají nějakou slevu, a přiložit kartu ke čtečce pro zaplacení,“ uvedl mluvčí KORDIS JMK Květoslav Havlík.

Vedle toho se počítá s vybavením krajských jednotek Moravia automaty na obdobné bázi, které umožní zakoupení jízdních dokladů nejen pro IDS JMK, ale i pro cesty po celé České republice. Krátká jednotka Moravia bude vybavena jedním automatem a dlouhá dvěma. Cestujícím se tak výrazně zjednoduší koupě jízdního dokladu. Většina zařízení by měla být nainstalována na jednotlivá nádraží či do vozidel v průběhu roku 2024.

Tagy IDS JMK Jihomoravský kraj Kordis JMK Pípni a jeď!
67 komentářů