Po 715 dnech opět s cestujícími. Smartwings vypravil první let se 737 MAX

Boeing 737 MAX 8 OK-SWE před odletem do Malagy. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWE před odletem do Malagy. Foto: Smartwings

Malaga byla prvním cílem 737 MAX Smartwings i při premiéře tohoto typu ve flotile českého dopravce.

Letecká společnost Smartwings dnes vrátila do pravidelného provozu letoun Boeing 737 MAX 8. V 16:31 letadlo odstartovalo do španělské Malagy, na palubě bylo celkem 77 cestujících. Průběh letu je možné sledovat na Flightradar24.com. Letadlo přistálo v 19:25 v Malaze, o dvacet minut v předstihu před letovým řádem.

Po téměř dvou letech tak jde o první let od uzemnění letadla po dvou tragických nehodách v Etiopii a Indonésii. Smartwings jsou druhým evropským dopravcem, který s letadlem začal létat. Postupně vrátí do provozu všech sedm letadel. Naposledy s cestujícími letěly Boeingy 737 MAX Smartwings 12. března 2019.

Smartwings měly letadlo v rezervačním systému nasazené už dříve na jiné lety, nakonec ale termíny zrušily. Zařazení do letového řádu předcházel včerejší ověřovací let. Letoun pilotují letový ředitel kapitán Tomáš Nevole a kapitán Adam Bednařík.

Tomáš Nevole a Adam Bednařík v kokpitu 737 MAX. Foto: Smartwings

Tomáš Nevole a Adam Bednařík v kokpitu 737 MAX. Foto: Smartwings

„Naší absolutní prioritou je bezpečnost našich cestujících a posádky. Žádný stroj nepodstoupil takové prověrky bezpečnosti v historii letectví jako letoun Boeing 737 MAX. Věříme, že důvěra v tento letoun se velmi rychle obnoví,“ říká Roman Vik, člen představenstva a generální ředitel Smartwings.

Smartwings počítají s tím, že letoun budou nasazovat hlavně na delší trasy, kde se více projeví jeho úspornější provoz. Dopravce jich má ve flotile zatím sedm, další jsou přitom objednané. „Do začátku letní sezóny chceme postupně uvést do provozu všech sedm letadel 737 MAX 8. U každého jednotlivého letounu budou před znovuzavedením do provozu provedeny ověřovací lety,“ řekla v lednu po schválení letadla v Evropě mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Uzemnění letadel způsobilo Smartwings zejména první rok velké ztráty. Firma částečně redukovala svoji objednávku nových letadel, v USA jsou již některá další letadla pro Smartwings vyrobena.

Firma je druhým dopravcem v Evropě, který s tímto typem letadla obnovil provoz. První byl minulý týden TUI fly Belgium. Malaga byla shodou okolností první destinací i belgického letadla a současně i prvním letištěm, kam se před třemi lety Smartwings vydaly s letounem 737 MAX 8 na první pravidelné lince.

Dopravce před týdnem spustil speciální stránku k letadlům 737 MAX. Na nich se snaží odpovědět na nejčastější dotazy, které se týkají návratu těchto letadel do provozu. Firma umožní lidem, kteří s tímto typem letět nechtějí, bezplatnou změnu rezervace. „Ačkoli máme v bezpečnost letounů 737 MAX plnou důvěru, chápeme, pokud budete chtít využít alternativní let operovaný jiným typem letounu. Svou rezervaci v takovém případě můžete změnit bez poplatku,“ uvedly aerolinky. Úplně zdarma ale být změna nemusí: týká se pouze letů, které budou k dispozici za stejnou cenu a koupených do 30. června.

Všech sedm letadel 737 MAX 8 je od zákazu provozu 13. března 2019 odstaveno v Praze. Po celou dobu na nich byla prováděna údržba podle předpisů výrobce.

Tagy 737 max Boeing 737 MAX smartwings Top
31 komentářů