Plzeňský kraj zlevní předplatné integrované dopravy, podpoří i lidi v nouzi

Nové RegioPantery pro Plzeňský kraj. Pramen: České dráhyNové RegioPantery pro Plzeňský kraj. Pramen: České dráhy

Lidé v hmotné nouzi dosáhnou na slevu 50 % z jízdného.

Plzeňský kraj sníží od ledna příštího roku cenu časového předplatného integrované dopravy v celém regionu. Krajští radní dnes schválili úpravu tarifu pro cestování, konkrétně základní plnocenné předplatné jízdenky pro přepravu po území vnějších tarifních zón s časovou platností jeden až 365 dnů. Osoby pobírající dávku v hmotné nouzi budou mít od 1. ledna slevu 50 procent z plnocenného předplatného, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN).

Podle Čížka je Plzeňský kraj výší jízdného jedním z nejlevnějších regionů v ČR, a daří se mu tak nalákat více lidí do veřejné dopravy. Například v autobusech je o deset až 20 procent více lidí než v roce 2019, tedy běžném roce před pandemií koronaviru, a také ve vlacích kraj eviduje nárůsty tržeb z jízdného, hlavně v oblasti kolem Plzně.

Úprava tarifu v praxi znamená, že například měsíční předplatné v ceně 340 korun bude od ledna za 320 Kč. Ročně dochází ke snížení částky z 3 002 na 2 900 korun. Snížení ceny se vztahuje i na držitele průkazu ZTP (zvlášť těžké postižení), děti, studenty, důchodce a další, kteří čerpají slevu 25 až 50 procent z ceny už teď,“ uvedl Čížek. Podle něj ale kraj odboural přechodné slevy při dřívějším nákupu v předprodeji, kde třeba měsíční jízdenka přišla namísto 320 Kč na 280 Kč. Pro všechna předplatné tak bude cena společná, nezávislá na době nákupu.

Další zásadní změnou je podle Čížka to, že kraj do kategorie cestujících, jimž je poskytována padesátiprocentní sleva ze základního předplatného, doplnil osoby pobírající jakoukoli dávku v hmotné nouzi, kterou jim přiznal krajský úřad práce. „Zároveň, v návaznosti na rozhodnutí vlády, jsou do této kategorie zařazeny také osoby ve věku do 65 let, jimž posudkový lékař České správy sociálního zabezpečení přiznal invaliditu třetího stupně,“ uvedl hejtmanův náměstek.

Nadále platí, že do odvolání je pro děti a studenty ukrajinské národnosti do 18 let možnost jezdit zdarma, připomněl Čížek. Podle něj teď nastoupí do škol, a proto kraj upravoval jízdní řády tak, aby se tam dostali. „Myslím si, že nakonec nastoupí více dětí, než kolik se jich přihlásilo při všech zápisech, takže to nakonec uvítají,“ řekl náměstek. Podle něj řada Ukrajinců předpokládala, že se vrátí domů, ale například podle situace ve Spáleném Poříčí, kde je Čížek zástupcem starosty, jich zas tolik zpátky neodjelo.

ČTK

Tagy IDPK Integrovaná doprava Plzeňského kraje Plzeňský kraj Poved
56 komentářů