Plzeňský kraj a ŘSD pomohou Nepomuku s odklonem nákladní dopravy mimo město

Kamion v areálu Klaus Timber v Nepomuku. Foto: Plzeňský krajKamion v areálu Klaus Timber v Nepomuku. Foto: Plzeňský kraj

Město chce přímé napojení z průmyslové zóny.

Plzeňský kraj pomůže Nepomuku s odklonem nákladní dopravy mimo město i jeho část Dvorec. Na rozšíření a úpravě 1,5 kilometru dlouhé silnice od sjezdu u Třebčic do průmyslové oblasti Dvorec se kraj dohodl s městem a největší místní firmou Klaus Timber, předním evropským výrobcem palet.

Upravená silnice by vyvedla nákladní dopravu ze všech firem v podnikatelské oblasti Dvorce rovnou na hlavní tah Plzeň – Nepomuk – Písek, tedy na silnici I/20. Tisíce vozidel už by tak nezatěžovaly 4,5kilometrovou silnici přes Nepomuk a Dvorec. ČTK to řekl starosta Vladimír Vokurka (za ANO) a potvrdil náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN).

Jde o tři navazující stavby, které by měly stát zhruba 200 milionů korun. Hlavní a nejdražší je sjezd ze silnice I/20 u Třebčic na konci Nepomuku, který má město rozjednaný s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD). „Tam je křížení hlavní silnice I/20, pod níž vede krajská asfaltka z Milče na Dvorec. Pokud by se dalo v místě křížení sjet, tak se pak doprava komplet vyhne Nepomuku a Dvorci. Jde o to vybudovat dva sjezdy a propojit je,“ řekl Vokurka.

Město již vykupuje pozemky

Město zaplatilo ŘSD studii. „Do konce roku by to měli zařadit do plánu investic,“ řekl starosta. ŘSD už podle informací ČTK zpracovává podklady pro územní a stavební řízení a do konce roku by mohlo vybrat dodavatele stavby. Projekt na sjezdy existuje. „Pracujeme na tom už čtyři roky, v územním plánu máme v tomto úseku veřejně prospěšnou stavbu a máme vykoupené nějaké pozemky, které můžeme směňovat, pokud by majitelé nechtěli prodávat,“ doplnil Vokurka.

Jakmile ŘSD oznámí záměr sjezdy z I/20 vybudovat, krajská správa silnic (SÚS) rozšíří a upraví 1,5 kilometru dlouhou silnici z Třebčic do Dvorce, tedy od sjezdu k plánovanému podjezdu pod novým kolejištěm ve Dvorci, které už má připravené Správa železnic. Nahrazení úrovňového přejezdu podjezdem k průmyslové zóně je součástí nové koridorové trati. Auta by se pak zcela vyhnula bytové zástavbě.

Silnice od Třebčic, která se má rozšířit, vede do Dvorce, kde je z křižovatky odbočka do firmy Klaus Timber. Stavba se ale nepřipravuje jen kvůli ní, protože Dvorec je celý průmyslovou aglomerací. V blízkosti je sídlo SÚS, odkud vyjíždějí nákladní vozy, autobusový dopravce, velký a expandující strojírenský podnik Elitex, zemědělské stavby, koberce Spoltex a další, řekl starosta.

Odklonění nákladní dopravy směřující do a z průmyslové oblasti Dvorec je prioritou,“ řekl krajský náměstek Čížek. Denně podle něj z kruhového objezdu na I/20 jezdí přes Nepomuk a Dvorec zhruba 6 000 automobilů, z toho polovina nákladních. Navíc Klaus Timber s 370 zaměstnanci a obratem přes 1,5 miliardy korun stále expanduje a rozšiřuje výrobu. Situaci je potřeba urychleně řešit, řekl. Firma chce podle Čížka v červnu rozjet další činnost v nové pile, čímž se dál zvýší nároky na svoz řeziva.

Tagy I/20 Nepomuk Plzeňský kraj Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
24 komentářů