Plavební správa zastavila kvůli velké vodě plavbu mezi Budějovicemi a Kořenskem

Vltava a historický most pro pěší a cyklisty, Týn nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVltava a historický most pro pěší a cyklisty, Týn nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Na vltavské vodní cestě mezi Českými Budějovicemi a Kořenskem (potažmo Orlíkem) začíná sezona obvykle s příchodem dubna.

Vytrvalé deště v uplynulých dnech zvedly hladinu Vltavy v jižních Čechách natolik, že Státní plavební správa (SPS) na popud Povodí Vltavy zastavila plavbu na 40 kilometrech mezi Českými Budějovicemi a Kořenskem u soutoku s Lužnicí.

Konkrétním důvodem je „narušení provozuschopnosti plavební dráhy způsobené vlivem vysokých průtoků“. Poškozeno je například značení plavební dráhy, silný proud přesunul bóje. „Plavbu lze obnovit až po kontrole a zajištění provozuschopnosti vodní cesty. Státní plavební správa bude na základě podnětu správce vodní cesty o obnovení plavby informovat,“ uvedla SPS.

Na vltavské vodní cestě mezi Českými Budějovicemi a Kořenskem (potažmo Orlíkem) začíná sezona právě s příchodem dubna. Provoz nicméně nebývá velký, komory v dubnu fungují na objednání. Jezdí se ale mezi komorami, například na Hněvkovické přehradě, která leží mezi Hlubokou nad Vltavou a Týnem nad Vltavou. I zde ale hladina nebývale stoupla a místo obvyklé stojaté vody je zde proud.

Už před časem SPS rozhodla, že se na období od 1. do 30. dubna uzavře plavební komora v Hněvkovické hrázi. Důvodem je oprava těsnění dolních vrat. Ta přitom byla osazena teprve před rokem v rámci modernizace komory a hráze.

Tagy Státní plavební správa Vltava
3 komentáře