PKP Cargo International si připomíná 70. narozeniny speciálním polepem na lokomotivě

Polep k 70. výročí PKP Cargo International. Foto: PKP CIPolep k 70. výročí PKP Cargo International. Foto: PKP CI

Dopravce za během deseti let třikrát změnil jméno.

Lokomotiva 183.719 Siemens Taurus společnosti PKP Cargo International získala nový speciální polep, kterým si třetí největší nákladní železniční dopravce připomíná 70 let od svého založení.

Dopravce zveřejnil první snímky lokomotivy na sociálních sítích. Od svého založení čtyřikrát změnil jméno. Firma vznikla dekretem ministerstva paliv a energetiky z roku 1952 jako Ostravskokarvinský revír, doprava (OKR – Doprava). Podnik měl zajistit organizační a odbornou správu a údržbu revírních tratí, zejména pak provozovat na Báňské dráze železniční dopravu. Dalšími nedílnými aktivitami spojenými se železnicí, byla i údržba a opravy revírních železničních tratí. V roce 1955 se k železniční dopravě připojila i nákladní automobilová doprava.

Polep k 70. výročí PKP Cargo International. Foto: PKP CI

Polep k 70. výročí PKP Cargo International. Foto: PKP CI

Privatizací podniku v lednu 1994 vznikla společnost OKD, Doprava, která plynule navázala na tradici dopravy na Báňské dráze. O rok později společnost získala licenci k provozování železniční dopravy na veřejné dopravní železniční cestě a mohla tak realizovat přepravy i mimo území Ostravsko-karvinského revíru.

Rok 2004 byl dalším zlomovým předělem, jelikož proběhla první přeshraniční přeprava vlaku z ČR do Polska a o tři roky později byl zprovozněn kontejnerový terminál v Paskově, který je v dnešní době klíčovým tranzitním bodem v rámci intermodální dopravy v Evropě.

V roce 2007 se společnost OKD, Doprava stala členem mezinárodní skupiny New World Resources Transportation se sídlem v Amsterdamu. Dalšími kroky byla také akvizice společnosti Viamont Cargo v roce 2008 a o rok později akvizice společnosti OKD, Rekultivace, která byla později přejmenována na AWT Rekultivace a pod tím to názvem působí ve skupině dodnes.

V roce 2010 došlo ke změně názvu společnosti z OKD, Doprava na Advanced World Transport a celá skupina začala působit pod novou značkou AWT.

V roce 2015 dopravce ovládla společnost PKP Cargo, která firmu v roce 2019 přejmenovala na současný název.

Tagy PKP Cargo International
1 komentář