Piráti chtějí nechat vládní výbor prověřit volbu šéfa Českých drah

Elektrická jednotka 440 RegioPanter mezi Ústím nad Labem a Děčínem. Foto: České dráhyElektrická jednotka 440 RegioPanter mezi Ústím nad Labem a Děčínem. Foto: České dráhy

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek zaslal předsedkyni vládního výboru pro personální nominace Yvoně Charouzdové podnět, v kterém žádá prověření

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek zaslal předsedkyni vládního výboru pro personální nominace Yvoně Charouzdové podnět, v kterém žádá prověření volby generálního ředitele Českých drah. Tím se minulý týden stal Václav Nebeský, který prošel při volbě dozorčí radou až napodruhé. Podnět oznámili v tiskové zprávě.

Podle Pirátů proběhla celá volba Nebeského podezřele. „České dráhy jsou strategickým podnikem a jedním z největších zaměstnavatelů v Česku, a do jeho čela musí být na základě transparentního výběrového řízení vybraná odborně zdatná osoba s vizí, což se v tomto případě rozhodně nestalo,“ komentuje situaci pirátský poslanec a člen Podvýboru pro dopravu Lukáš Černohorský.

Piráti poukazují na to, že na rozdíl od loňského výběrového řízení na člena představenstva Českých drah došlo k zásadnímu snížení požadavků na kvalifikaci. Stačilo mít už zkušenost z řízení firmy do nad 100 zaměstnanců, loni bylo potřeba 300. „Pokud by se Václav Nebeský chtěl přihlásit před rokem do výběrového řízení na člena představenstva Českých drah, společnosti ČEPS nebo v tomto roce na člena představenstva MERO ČR, tak všude by byl vyřazen, jelikož by nesplnil základní požadavky kandidáta. V tomto výběrovém řízení ovšem byly podmínky nepochopitelně upraveny tak, že Václav Nebeský již přihlášku mohl podat,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Piráty nepřesvědčilo ani středeční jednání Hospodářského výboru, kam byl Nebeský přizván. „Nesnažil se ani vysvětlit okolnosti tohoto výběrového řízení a popisoval pouze výzvy, kterým České dráhy musí čelit – otevření trhu či stanovení investiční strategie a podobně. S těmito úkoly si ovšem dokáže poradit pouze skutečný profesionál, který bude mít důvěru a vzejde z férového výběrového řízení,“ dodal Černohorský. Nebeský na jednání uvedl, že o podmínkách výběrového řízení nerozhodoval. Bývalý předseda dozorčí rady Karel Pospíšil uvedl před časem, že návrh na zmírnění podmínek podal jeden z členů dozorčí rady, nechtěl ho ale jmenovat.

Deník Zdopravy.cz se problematice volby nového šéfa ČD věnoval v několika textech.

Tagy České dráhy představenstvo Českých drah Václav Nebeský
15 komentářů