Piloti vzali zpět návrh na insolvenci Smartwings

Boeing 737 MAX 8 OK-SWE 24. února v Praze před prvním letem po uzemnění. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWE 24. února v Praze před prvním letem po uzemnění. Foto: Smartwings

Podle pilotů došlo k narovnání vzájemných vztahů.

Pětice zahraničních bývalých pilotů společnosti Smartwings dnes vzala zpět svůj úterní insolvenční návrh na společnost Smartwings.

Vyplývá to z dokumentu, který je zveřejněn v insolvenčním rejstříku. „V návaznosti na dohodu s dlužníkem ohledně jejich pohledávek a celkového narovnání vzájemných vztahů berou tímto podaný insolvenční návrh zpět,“ uvádí se v dokumentu. Soudu proto navrhují, aby insolvenční řízení zastavil. To by mělo být již formalitou.

Na soud se obrátily i Smartwings, které požadují zastavení řízení. Podle svého vyjádření má firma dostatek disponibilních finančních prostředků na okamžitou úhradu všech sporných nároků jak navrhovatelů, tak domnělých věřitelů.

O vyhlášení úpadku usilovala pětice bývalých zahraničních pilotů Smartwings. Důvodem měly být dlužné mzdy výši 66–156 tisíc eur za různě dlouhá období, většinou v loňském roce po vypuknutí pandemie koronaviru. Jde o piloty z Dánska, Itálie, Maďarska a Bulharska, kteří létali ze základen ve Varšavě a v Budapešti. Smartwings považují návrh za šikanózní.

„Společnost s nimi opakovaně jednala a navrhovala smírné mimosoudní řešení, které však tato skupina pěti pilotů odmítla a místo toho se rozhodla vydírat společnost prostřednictvím návrhu na zahájení insolvenčního řízení. Společnost se hodlá bránit všemi dostupnými právními prostředky a v této souvislosti již podala trestní oznámení,“ uvedla po zahájení insolvečního řízení mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Tagy smartwings
69 komentářů