Pilota Ryanairu někdo u Kladna oslnil laserem, případů podle ŘLP přibývá

Boeing 737-800 Ryanairu v Praze. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-800 Ryanairu v Praze. Foto: Letiště Praha

Za obecné ohrožení hrozí pachateli až 8 let vězení.

Nemilou zkušenost učinil minulý týden pilot Boeingu 737 společnosti Ryanair při přiblížení na přistání v Praze. V pátek v noci (cca v 0:30) byl oslněn laserem, který vycházel z oblasti Kladna. Oznámila to dnes policie a potvrdilo Řízení letového provozu.

Přímo při činu policie nikoho nepřistihla, případ nyní vyšetřuje jako podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení. Pachateli hrozí až osmi let vězení. Na palubě letadla bylo 133 lidí, přistání proběhlo bez problémů.

„Paprsky laseru byly zaznamenány z blíže nezjištěného místa, pravděpodobně z Kladna,“ uvedla středočeská policejní mluvčí Michaela Richterová. Pátrat po pachateli vyjelo několik policejních hlídek a vzlétl též vrtulník. Podezřelého ale nenašly. „Oslnění pilotů může způsobit katastrofu letadla, protože člověk na několik vteřin může ztratit orientaci, což mu znemožní se soustředit na přístroje, které ho navádí k přistání,“ doplnila mluvčí.

K podobnému incidentu došlo také loni v prosinci. Kladenští kriminalisté tehdy pátrali po člověku, který na konci prosince oslnil laserem pilota letadla. Na palubě byla posádka a 112 cestujících. Paprsky tehdy vycházely z kladenské části Kročehlavy. Minulý rok mladoboleslavští kriminalisté obvinili z obecného ohrožení muže, který podle nich opakovaně úmyslně oslnil zeleným laserovým světlem posádku vrtulníku Letecké služby Policie ČR.

Podle mluvčího Řízení letového provozu (ŘLP) Richarda Klímy případů oslnění pilotů laserem v posledních letech přibývá. „Evidujeme těchto případů stále více, nejčastěji k nim dochází právě o letních prázdninách,“ uvedl Klíma. Incident z minulého týdne podle něj není ojedinělý.

Tagy letiště praha oslnění pilota laserem řlp Ryanair
51 komentářů