Pardubický kraj sjednotí podobu autobusových zastávek, proměnou jich projde 2300

Stávající a budoucí stav zastávek v Pardubickém kraji. Foto: Pardubický krajStávající a budoucí stav zastávek v Pardubickém kraji. Foto: Pardubický kraj

Kraj chce mít na zastávkách maximum informací pro cestující.

Pardubický kraj chystá velkou proměnu zhruba 2300 autobusových zastávek po celé zemi. Vysvětluje to zákonnými požadavky. Jejich vlastnictví ale zůstane i nadále rozdrobené mezi kraj, obce a Ředitelství silnic a dálnic.

„Zákon nám ukládá do roku 2025 sjednotit vizuál všech zastávek. Ty v minulosti patřily provozovatelům linek, kteří je na nás převedli, takže pracujeme na změnách, aby byly pro cestující snadno identifikovatelné,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

Nová podoba počítá s tím, že nahoře bude umístěna klasická značka s autobusem v modrém kruhu. Na sloupku pod ní bude dodatková tabule s informacemi o názvu tarifního systému, číslu zóny, názvu zastávky a nacházet se tam bude i logo objednatele veřejné dopravy, tedy Pardubického kraje. Na výlepové ploše pod tabulí cestující najdou podrobný jízdní řád, kontakty na dopravce i dispečink, QR kódy odkazující na web kraje, případně i další údaje, například tarifní mapu. „Chceme, aby měla veřejnost maximum informací, vše bylo standardizované a dobře viditelné,“ popisuje Kortyš.

V současné době se zpracovává manuál obsahující doporučený vzhled autobusových zastávek a dopravního značení Pardubického kraje. Samospráva si ponechá ve vlastnictví a správě dopravní značky na autobusových zastávkách u silnic II. a III. tříd, značení na zbývajících komunikacích budou obnovovat jejich majitelé, tedy jednotlivé obce a Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Tagy označník zastávky Pardubický kraj
48 komentářů