dkv-spojujeme

Osud veřejné dopravy ve středních Čechách naznačí v podcastu radní Petr Borecký, ptejte se

Autobus PID do Tuchoměřic. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej KubalaAutobus PID do Tuchoměřic. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej Kubala

Jaké zdražení jízdenek čeká Středočechy a nad kterými lokálkami se smráká? Odpoví nejsledovanější dopravní radní v Česku.

Hostem nového dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz bude radní pro dopravu Středočeského kraje Petr Borecký, který je známý tím, že si při uvažování o budoucnosti veřejné dopravy nebere servítky. Otevřeně říká, že veřejnou dopravu čekají těžké roky a bez zásadních změn v provozu a financování je nebude možné zvládnout.

Odhodlal se k nepopulárnímu kroku omezení provozu na lokálkách, které jsou z pohledu kraje málo vytížené. Postupně zavádí v kraji nové standardy dopravní obslužnosti, které sjednocují pravidla pro spolufinancování veřejné dopravy ze strany měst a obcí. Jednání s městem Kladnem však skončilo předvolební dezintegrací zdejší MHD ze systému Pražské integrované dopravy. Kladno tím nastavilo precedens, že je ze systému PID také možné vystoupit, pokud není město s podmínkami spokojené.

Bude vůbec v dalších letech udržitelný rozsah regionální dopravy, na který jsme dnes zvyklí? Jaký výsledek přinesla Analýza financování dopravní obslužnosti krajů, kterou Petr Borecký představil v rámci dopravní komise Asociace krajů? Kolik peněz by chtěl vybrat do systému PID navíc od cestujících a jak by se mohl proměnit tarif PID ve vnějších pásmech? Je rušení provozu na lokálkách zásadní úsporou v nákladech? Kolik peněz stály kraj integrace nových oblastí, kde začaly jezdit autobusy ve výrazně kratších intervalech a v nových trasách? Chce být Petr Borecký spíš dobrým národohospodářem, nebo radním, který bude do veřejné dopravy dosypávat v době krize více veřejných peněz, aby udržel stávající cenu a rozsah dopravy pro obyvatele?

Podcast s Petrem Boreckým vám přineseme tento pátek v době oběda. Své otázky můžete náměstkovi středočeské hejtmanky a radnímu pro oblast veřejné dopravy pokládat i vy. Pište je do diskuse k tomuto článku do středečního večera.

Tagy Doporučeno IDSK Integrovaná doprava Středočeského kraje Petr Borecký podcast Cesty Zdopravy.cz Středočeský kraj
168 komentářů