dkv-spojujeme

Ostravské letiště je poprvé v zisku, nového cargo terminálu se dočká již letos

Boeing 737 letecké společnosti Smartwings na ostravském letišti Zdroj: Facebook.com - Letiště Ostrava / Ostrava AirportBoeing 737 letecké společnosti Smartwings na ostravském letišti Zdroj: Facebook.com - Letiště Ostrava / Ostrava Airport

Za minulý rok odbavili v Ostravě celkem 286 393 pasažérů.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava publikovalo statistiky za uplynulý rok. K moři se létalo od února až do listopadu, což se pozitivně promítlo do finančních ukazatelů. Vůbec poprvé v historii tak ostravské letiště dosáhlo kladného hospodářského výsledku. Jeho výše by měla překročit částku osm milionů korun.

Celkově odbavili loni v Ostravě 286 393 cestujících. Proti předchozímu roku se jedná o 108 % nárůst. Zároveň je to jen o 11 % méně než v roce 2019 před pandemií covid-19, kdy bylo odbaveno přes 323 tisíc pasažérů. Většina cestujících, více než 85 %, využila nabídku cestovních kanceláří. Ty loni organizovaly zájezdy do šestnácti destinací v šesti zemích. K nejoblíbenějším destinacím patřila turecká Antalya, bulharský Burgas, Marsa Alam a Hurghada v Egyptě. Největším dopravcem byla tradičně společnost Smartwings.

„To, že poprvé v historii bude Letiště Ostrava v zisku, není výsledkem jen roku 2022, ale odměnou za kvalitní reformní práci posledních několika let,“ řekl generální ředitel Letiště Leoše Janáčka Ostrava Jaromír Radkovský.

Na druhou stranu objem odbaveného nákladu vlivem různých geopolitických událostí zaostal za očekáváním. Nákladní doprava se ale i tak ve významné míře podílela na obratu letiště. Odbaveno bylo 15 490 tun nákladu, což je o 11 % méně než v roce 2021. Za poklesem stála zejména covidová omezení v Číně a ruská invaze na Ukrajinu. Šlo však o celosvětový jev.

V nejbližší době začne na letišti výstavba nového cargo terminálu za 137 milionů

Momentálně jsou z ostravského letiště provozovány pravidelné cargo spoje společnostmi DHL do Lipska a UPS do Kolína nad Rýnem. Důležité spojení s Asií zajišťuje společnost EGT Express, která využívá letadla společností Uzbekistan Airways a Skytaxi. Protože současné kapacity k odbavení nákladní dopravy na ostravském letišti přestávají stačit, začne letiště v nejbližší době s výstavbou nového cargo terminálu. Ten by měl být připraven na provoz již v létě. Z registru smluv vyplývá, že práce provede firma HSF System. Investice si vyžádá necelých 137 milionů korun.

Umístění nového cargo terminálu na ostravském letišti.
Zdroj: msstavby.czVizualizace nového cargo terminálu na ostravském letišti
Zdroj: msstavby.cz

„Realizace tohoto projektu nám pomůže výrazně navýšit naše kapacity pro odbavovaní nákladu. Tento rok naberou na intenzitě přípravné práce na velkou rekonstrukci vzletové a přistávací dráhy i odbavovacích ploch,“ dodal Radkovský.

Pokračují také pravidelné lety z Ostravy na londýnské letiště Stansted s nízkonákladovou leteckou společností Ryanair a do Varšavy s LOT Polish Airlines.

„Díky konektivitě společnosti LOT Polish Airlines bude naše letiště i nadále pětkrát týdně spojeno s více než 90 destinacemi v Evropě, Americe i Asii. Moc se taky těšíme na charterovou sezonu, která podle informací od cestovních kanceláří vypadá velmi dobře. Její zahájení očekáváme v polovině března,“ doplnil obchodní ředitel Letiště Leoše Janáčka Ostrava Juraj Toth.

Tagy Letiště Leoše Janáčka Ostrava Letiště Ostrava OSR ostrava airport
18 komentářů