Oslavy v Plzni: 85 let výroby trolejbusů Škoda a 80 let provozu trolejbusů ve městě

Trolejbus Škoda 9Tr v Plzni. Pramen: Škoda ElectricTrolejbus Škoda 9Tr v Plzni. Pramen: Škoda Electric

Zájemci si budou moci v areálu DEPO2015 prohlédnout historické i současné trolejbusy - například unikátní historický vůz typu 9Tr.

Výročí 85 let výroby trolejbusů a také 80 let provozu trolejbusů v západočeské metropoli. Právě tyhle „kulatiny“ připomene zajímavá akce, kterou na první říjnovou sobotu chystá Škoda Electric společně s Plzeňskými městskými dopravními podniky (PMDP). Bohatý program v plzeňském areálu DEPO2015 připomene výjimečnou historii Plzně, která je spojená právě s trolejbusy.

„Město je unikátní nejen dlouhodobým využíváním tohoto ekologického typu dopravy, ale především je místem, kde již 85 let vznikají trolejbusy s okřídleným šípem ve znaku, tedy trolejbusy značky Škoda,“ vysvětluje Bedřich Koukal, generální ředitel společnosti Škoda Electric. Program oslav bude hostit areál DEPO2015 a odstartuje úderem desáté hodiny dopolední.

A na co se návštěvníci akce mohou těšit? Mezi nejzajímavější části programu dne oslav bude série přednášek, které jejich tvůrci koncipovali pro širokou veřejnost. Témata se dotknou například problematiky koncepce městské dopravy v Plzni, aktuálních otázek ohledně elektromobility nebo se představí moderní trendy ve vývoji a výrobě trolejbusů.

Zájemci si budou moci v areálu DEPO2015 samozřejmě prohlédnout historické i současné trolejbusy – například unikátní historický vůz typu 9Tr, populární „čtrnáctky“ a „patnáctky“, americký trolejbus 14 TrE z Daytonu, ale i nejnovější vozidla z produkce Škody Electric. V autobusové hale depa bude k vidění expozice, která představí historické fotografie spjaté s provozem a výrobou trolejbusů v Plzni, na stejném místě si mohou zájemci prohlédnout i zajímavé artefakty jako jsou pohon a motor trolejbusu, sběrač nebo dobový automat na prodej jízdenek.

„Součástí oslav bude i jeden zajímavý křest. Veřejnosti se poprvé představí dvě unikátní publikace spojené s tématem oslav – totiž knihy 85 let výroby trolejbusů Škoda a knihy 80 let Plzeň trolejbusová za účasti tvůrců a také zástupců generálních a hlavních partnerů, kteří se podíleli na jejich vydání. Knihy pak během dne ve speciálních vstupech přestaví jejich autoři,“ sděluje Bedřich Koukal.

Program oslav se ale neomezí jen na samotný areál DEPO 2015. Organizátoři nabídnou jízdy historickými vozy po Plzni. Trolejbusy budou jezdit podle daných jízdních řádů a přehled bude k dispozici na informačním stánku. Na večerní jízdy je nutné zakoupit jízdenky přes Plzeňskou vstupenku.

Na své si první říjnovou sobotu přijdou i nejmenší návštěvníci. Pro děti přichystali organizátoři zajímavou soutěž. Děti totiž obdrží soutěžní kartičky a budou plnit nejrůznější úkoly. Po jejich splnění se mohou těšit na hezké odměny. V autobusové hale si děti mohou také vyzkoušet model trolejbusu na dálkové ovládání. Program oslav výročí trolejbusů v Plzni opravdu nabídne pro každého něco.

 

Tagy Škoda Electric trolejbusy
42 komentářů