Oprava tramvajové trati mezi Mostem a Litvínovem má zelenou, čeká se na peníze

Tramvaj v Litvínově. Autor: User:Aktron – Fotografie je vlastním dílem, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1067363Tramvaj v Litvínově. Autor: User:Aktron – Fotografie je vlastním dílem, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1067363

Drážní úřad povolil rekonstrukci šedesát let staré tramvajové trati mezi Mostem a Litvínovem. Pokud se letos podaří získat dotaci od

Drážní úřad povolil rekonstrukci šedesát let staré tramvajové trati mezi Mostem a Litvínovem. Pokud se letos podaří získat dotaci od Evropské unie, začne se jedenáctikilometrová dráha modernizovat v příštím roce. Informoval o tom Mostecký deník.

Podle Deníku půjde o jednu z největších veřejných investic v okrese od roku 1989. Náklady se odhadují na 550 milionů korun. Kompletní provoz na celém modernizovaném úseku, kde se očekává zrychlení cestování a zvýšení komfortu, má začít v roce 2022.

Projekt řeší úsek mezi zastávkami Chomutovská v Mostě a Obchodní dům v Litvínově. Příští rok se má udělat úsek Záluží – Litvínov a v roce 2021 úsek Záluží – Most. „Plánujeme výluky. Přepravu cestujících zajistí autobusy,“ sdělil Deníku ředitel Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Daniel Dunovský.

Podnik počítá s modernizací kolejí, trolejí, inženýrských sítí nebo přejezdů. Proměnou projdou i zastávky. Trať je mimo jiné důležitá pro tisíce zaměstnanců chemičky v Záluží. Vykazuje přitom řadu vad, kolejnice jsou opotřebené, troleje na hraně životnosti nebo nástupiště v havarijním stavu. Trať je také příliš hlučná.

Dopravní podnik přitom nemá na tak rozsáhlou stavbu peníze, proto požádal o podporu 468 milionů korun z evropského Operačního programu Doprava. Pokud ji nedostane, bude muset stavbu odložit.

Tagy Litvínov most oprava tramvajová trať
11 komentářů