Omezení plavby na Vltavě skončila, sezóna může začít

Plavba po Hněvkovické přehradě. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPlavba po Hněvkovické přehradě. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Velká voda omezila v minulých dnech i provoz přívozů v Praze.

Plavební sezóna na vltavské vodní cestě mezi Českými Budějovicemi a soutokem s Lužnicí (VD Kořensko) může dneškem počínaje naplno začít. Státní plavební správa (SPS) zrušila zákaz plavby pro tento úsek řeky vydaný 19. dubna na popud Povodí Vltavy. Důvodem byl vysoký vodní stav a s ním spojené poškození plavebních značek.

Už před několika dny byly lodě vpuštěny na úsek mezi Českými Budějovicemi a Hněvkovickou hrází, nyní se cesta uvolnila dále po proudu (uzavřena byla i kvůli poruše plavební komory v hrázi).

Na vltavské vodní cestě mezi Českými Budějovicemi a Kořenskem (potažmo Orlíkem) začíná sezóna s příchodem dubna, provoz nicméně nebývá velký, komory v dubnu fungují na objednání. Naplno se sezóna rozjíždí v květnu.

Velká voda omezila v minulých dnech i provoz přívozů v Praze. Definitivně byl obnoven v pátek. Vltavský proud nicméně v sobotu ukázal v Praze svou sílu, když unášel šlapadlo, které nepustil ke břehu. Záchranu zajistili hasiči.

Tagy Státní plavební správa Vltava vltavská vodní cesta
Žádné komentáře