Odměny i podle zpoždění či kvality vozidel. Vedení Českých drah čekají nová pravidla pro bonusy

Vlak EC Berliner. Foto České dráhyVlak EC Berliner. Foto České dráhy

Nová pravidla mají být hotová do konce roku.

České dráhy a ministerstvo dopravy dokončují přípravu nových pravidel pro odměňování představenstva a nejvyššího vedení Českých drah. Podle ministra dopravy Martina Kupky mají nově zohledňovat například i zpoždění vlaků způsobené dopravcem nebo dodržování plánovaného řazení vozidel.

Významným kritériem pro hodnocení manažerů ČD bude také zpoždění vlaků,“ řekl Kupka tento týden na jednání se Svazem dopravy. Už dříve ministerstvo dopravy změnilo pravidla pro odměňování manažerů Správy železnic tak, aby nebyla zaměřena jen na schopnost utratit co nejvíce peněz. Podle Kupky je důležité současné podmínky bonusů změnit tak, aby více odrážely i spokojenost cestujících.

KPI pro management Českých drah v současné době připravuje Výbor pro odměňování Dozorčí rady ČD,“ dodala mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Podle Kupky by mělo být o nových pravidlech jasno do konce roku.

Zpoždění vlaků vnímají cestující většinou jako chybu dopravce. České dráhy však ve výroční zprávě za loňský rok uvádějí, že nesou zodpovědnost za 12 procent zpoždění svých vlaků. Kupka již dříve uvedl, že spolehlivost spojů by měla mít na celkové odměně podíl kolem 35 %.

Tagy České dráhy KPI představenstvo Českých drah
121 komentářů