Odblokováno. Stavba obchvatu Chýnova může opět pokračovat

Stavba obchvatu Chýnova. Foto: ŘSDStavba obchvatu Chýnova. Foto: ŘSD

Podle Ředitelství silnic a dálnic by nemělo dojít ke zpoždění, hotovo má být do poloviny příštího roku.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) může na základě rozhodnutí ministerstva dopravy pokračovat se stavbou obchvatu Chýnova na silnici I/19. Dohodu umožnilo vykoupení pozemku od majitelky, která proti stavbě dlouhodobě bojovala.

Vyplývá to z oznámení na úřední desce ministerstva dopravy. Ministerstvo na základě zpětvzetí odvolání zastavilo řízení o odvolání ke stavebnímu povolení, to tak nabylo právní moci. „Na stavbě budou bezprostředně obnoveny práce a zastavení prací tak bude mít minimální dopad na harmonogram stavby,“ uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl na twitteru.

Město Chýnov podepsalo minulý týden smlouvu o koupi domu s Hanou Královou, která stavbu obchvatu blokovala; patřily jí pozemky poblíž trasy obchvatu. O dohodě města s Královou informoval regionální Deník.

Obchvat dlouhý 3,6 kilometru za 262 milionů Kč bez DPH začal stát stavět loni na podzim. Letos v únoru musel stavbu zastavit poté, co ostravský krajský soud zrušil stavební povolení. Důvodem ke zrušení mělo být pochybení úřadů: stavební povolení vydaly na základě už neplatného územního rozhodnutí. Obchvat by měl být dokončen do poloviny příštího roku. Stavba začala více než dva roky poté, co ŘSD vybralo zhotovitele.

Silnice I/19 spojuje západní Čechy s východní částí jižních Čech. Prostřednictvím dálnice D1 přes silnici I/34 a D1 pak s východními oblastmi republiky, Slovenskem a dalšími státy.

Na stejné silnici už loni došlo ke zlepšení průjezdu: v únoru ŘSD otevřelo dlouho očekávaný obchvat obce Kámen. Na obchvat Chýnova má v budoucnu navázat obchvat sousedních Kladrub, jehož součástí bude i nový železniční most (trať Tábor – Obrataň) přes silnici.

Obchvat Chýnova. Pramen: ŘSD

Obchvat Chýnova. Pramen: ŘSD

Tagy I/19 obchvat Chýnova Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
18 komentářů