Od roku 2025 bude Vídeň svůj vozový park rozšiřovat pouze o vozy s alternativním pohonem

Elektrická flotila města Vídně. Pramen: ©PID_VOTAVAElektrická flotila města Vídně. Pramen: ©PID_VOTAVA

Po Vídni už jezdí i dva popelářské elektromobily. Město si jejich spolehlivost pochvaluje.

Město Vídeň nebude od roku 2025 nakupovat auta se spalovacími motory. Upřednostňovány budou elektromobily nebo jiné vozy s alternativním pohonem. Počítá s tím schválený klimatický plán města.

Vídeňský vozový park tvoří v současnosti tři tisíce vozů, z toho je 125 na elektrický pohon (většinou jde o osobní elektrická auta, kterých je 82). Poměr elektromobilů ve vozovém parku vídeňského magistrátu a jeho firem se má v budoucnosti výrazně zvýšit.

Od roku 2025 budou pořizována vozidla se spalovacím motorem pouze na výjimku, pokud k nim nebude existovat elektrická alternativa. Město nicméně doufá, že s vývojem elektromobility bude takových výjimek minimum.

Po Vídni už jezdí i dva popelářské elektromobily. První popelářské auto na elektrický pohon si město pořídilo před dvěma lety, druhé v metropoli jezdí od loňského léta. Město si přitom jejich spolehlivost pochvaluje.

Podle radního Jürgena Czernohorszkého je obměna vozového parku ve prospěch elektrovozů součástí klimatického plánu města, „který si mimo jiné dává za cíl dosažení uhlíkové neutrality vozového parku do roku 2040“.

Tagy elektromobily Rakousko Vídeň
1 komentář