Obrazem: Nový měřící letoun pro ŘLP je hotov, podnik ho převezme před Vánoci

Nové kalibrační letadlo ŘLP. Pramen: ŘLPNové kalibrační letadlo ŘLP. Pramen: ŘLP

Na letišti v německém Braunschweigu se včera poprvé představilo nové letadlo Beechcraft King Air 350 v barvách českého Řízení letového

Na letišti v německém Braunschweigu se včera poprvé představilo nové letadlo Beechcraft King Air 350 v barvách českého Řízení letového provozu. Státní podnik ŘLP si jej objednal v rámci obnovy své kalibrační letky. Stroj bude využíván k měření přesnosti pozemních přístrojů.

Letoun s budoucí českou rejstříkovou značkou OK – ANS je jedním ze dvou nových strojů, které si ŘLP v roce 2017 objednalo u německé společnosti Aerodata.

„Oba letouny představují technologickou špičku v oblasti svého budoucího působení a budou primárně využívány k letovému ověřování leteckých pozemních zařízení podniku, Armády České republiky a ostatních českých externích subjektů,“ uvedl mluvčí ŘLP Richard Klíma.

Nové kalibrační letadlo ŘLP.
Pramen: ŘLPNový kalibrační letoun ŘLP.
Prmen: ŘLPNové kalibrační letadlo ŘLP.
Pramen: ŘLP

Volná kapacita kalibrační letky bude jako dosud nabízena i zahraničním zákazníkům, například ze Španělska, Polska, Lotyšska, Tanzanie, Kuby nebo Uzbekistánu. Podle Klímy výbava letounů umožňuje jejich nasazení téměř kdekoliv na světě.

Předání prvního letounu je naplánováno na 18. prosinec na pražském letišti. Do provozu by se měl dostat v lednu po dokončení všech nutných administrativních kroků.

Druhý letoun by měl podnik převzít v prosinci 2019. Cena obou letounů včetně zabudovaných měřících zařízení činí 25 milionů eur a zahrnuje náklady na údržbu letounů, měřících zařízení a výcviku pilotů. Technologická zástavba letounu OK – ANS měřícím zařízením je v pořadí 100. realizací tohoto druhu společnosti Aerodata.

Dva nové turbovrtulové stroje Beechcraft King Air 350 nahradí nynější kalibrační letku ŘLP, kterou tvoří starší Turbolet L410 UVP-E (1991) a proudová Cessna 560 XL (2004).

Tagy Beechcraft King Air 350 kalibrační letka řlp
3 komentáře