Obrazem: Na nové železniční zastávce Plzeň-Slovany zastavil první osobní vlak

Premiéra nové zastávky Plzeň-Slovany. Foto: Aleš PetrovskýPremiéra nové zastávky Plzeň-Slovany. Foto: Aleš Petrovský

Zastavování vlaků v Koterově skončilo. V návaznosti na tento krok zavedl krajský organizátor POVED novou autobusovou linku 447.

Symbolicky na Velký pátek zastavil ve 4:43 na nové zastávce Plzeň-Slovany historicky první osobní vlak Os 8900 z Horažďovic předměstí do Plzně Jižního Předměstí. Na vlaku byla nasazena standardní dvojice jednotek RegioPanter Českých drah.

Nástupiště u druhé koleje bylo zprovozněno v provizorním režimu a slouží k odbavování osobních vlaků v obou směrech, jelikož na první kolej se přesunou modernizační práce.  Vitrína s informacemi a odjezdy vlaků je provizorně umístěna na dřevěné desce.

Dále jsou zde dvě lavičky, koš pro tříděný odpad a zajímavostí je i velká dlaždice s logem Správy železnic. Odjezdová tabule zatím není instalována a akustické hlášení ještě nebylo funkční. Součástí nástupiště jsou dva nedodělané přístřešky zatím bez bočních výplní, které nahrazuje oranžové jednorázové oplocení.

Pozornosti jistě neujde ani provizorní prodloužení nástupiště směrem k železniční stanici Plzeň hl. n., které bylo vybudováno kvůli výstavbě výtahu a lávky pro cestující na opačném konci nástupiště.

Zastávka na okraji plzeňské čtvrti Slovany, v části s méně známým názvem Vyšehrad, se nachází nedaleko okružní křižovatky ulic Částkova, Lobezská a Sušická. Cestujícím tak bude umožněn snazší přestup na linky MHD 12, 29 a 30 a na regionální linku IDPK 331 (Starý Plzenec – Lhůta – Mokrouše – Letkov – Plzeň – Nadryby).

Zastávka přinese i novinky u autobusových linek IDPK

Zprovoznění zastávky Plzeň-Slovany znamenalo souběžné zrušení zastavování vlaků osobní dopravy v železniční stanici Plzeň-Koterov. V návaznosti na tento krok zavedl krajský organizátor POVED novou autobusovou linku 447, která ráno obslouží oblast podniků a firem kolem koterovského nádraží a zastaví mj. na (pro regionální autobusy nových) zastávkách Plzeň, Hasičská stanice, Plzeň, Pekárna a Plzeň, Světovar. Autobus linky 447 je vyjíždí ze Starého Plzence, kde také navazuje a čeká na osobní vlak od Nepomuku. Po stejné trase bude ze Starého Plzence prodloužen i ranní spoj linky 440 z Blovic.

Nová zastávka Plzeň-Slovany. Foto: Správa železnicNová zastávka Plzeň-Slovany. Foto: Správa železnicNová zastávka Plzeň-Slovany. Foto: Správa železnicPremiéra nové zastávky Plzeň-Slovany. Foto: Aleš PetrovskýPremiéra nové zastávky Plzeň-Slovany. Foto: Aleš PetrovskýPremiéra nové zastávky Plzeň-Slovany. Foto: Aleš PetrovskýPremiéra nové zastávky Plzeň-Slovany. Foto: Aleš PetrovskýPremiéra nové zastávky Plzeň-Slovany. Foto: Aleš PetrovskýPremiéra nové zastávky Plzeň-Slovany. Foto: Aleš Petrovský

Aleš Petrovský

 

Tagy Plzeň-Slovany Uzel Plzeň 5.stavba – Lobzy – Koterov Železniční uzel Plzeň
4 komentáře