Obrazem: DPP poprvé poslal trolejbus na novou trať Letňany – Čakovice

První jízda trolejbusu na trati Čakovice - Letňany (6. října 2022). Autor: DPP/Daniel ŠabíkPrvní jízda trolejbusu na trati Čakovice - Letňany (6. října 2022). Autor: DPP/Daniel Šabík

DPP buduje novou trolejbusovou trať Palmovka – Prosek a Letňany – Čakovice od letošního ledna. 

Dopravní podnik hl. m. Prahy dnes poprvé vyslal trolejbus na novou trať Letňany – Čakovice. Trolejovou zkoušku uskutečnil s vlastním trolejbusem Škoda 24Tr, který je vybaven také pomocným dieselagregátem pro provoz mimo troleje. Trolejbus vyjel z garáží Klíčov.

O víkendu 15. a 16. října pak chce DPP zahájit v úseku Letňany – Čakovice zkušební víkendový provoz s cestujícími, a to s vypůjčeným trolejbusem Škoda 30Tr z Hradce Králové. Plnohodnotný provoz linky 58 na celé trati z Palmovky do Miškovic by měl začít po dodání a schválení 15 nových objednaných trolejbusů TNS 18 od firmy SOR (s výzbrojí od Cegelecu). První vozidlo DPP očekává letos v prosinci, zbylých 14 vozidel má dorazit příští rok na jaře. Po dodání začnou jezdit ve zkušebním provozu (nejprve bez cestujících).

DPP buduje novou trolejbusovou trať Palmovka – Prosek a Letňany – Čakovice od letošního ledna.  Projekt nese název Elektrifikace autobusové linky č. 140 (Palmovka – Miškovice), po dokončení bude spojení zajišťovat trolejbus číslo 58. Zakázku na stavbu získalo sdružení firem Elektrizace Praha a OHLA ŽS s cenou 283,7 milionu korun.

První jízda trolejbusu na trati Čakovice - Letňany (6. října 2022). Autor: DPP/Daniel ŠabíkPrvní jízda trolejbusu na trati Čakovice - Letňany (6. října 2022). Autor: DPP/Daniel ŠabíkPrvní jízda trolejbusu na trati Čakovice - Letňany (6. října 2022). Autor: DPP/Daniel ŠabíkPrvní jízda trolejbusu na trati Čakovice - Letňany (6. října 2022). Autor: DPP/Daniel ŠabíkPrvní jízda trolejbusu na trati Čakovice - Letňany (6. října 2022). Autor: DPP/Daniel ŠabíkPrvní jízda trolejbusu na trati Čakovice - Letňany (6. října 2022). Autor: DPP/Daniel ŠabíkPrvní jízda trolejbusu na trati Čakovice - Letňany (6. října 2022). Autor: DPP/Daniel ŠabíkPrvní jízda trolejbusu na trati Čakovice - Letňany (6. října 2022). Autor: DPP/Daniel ŠabíkPrvní jízda trolejbusu na trati Čakovice - Letňany (6. října 2022). Autor: DPP/Daniel Šabík

Firmy spolu s 15 kilometry nového trolejového vedení vybudovaly i potřebnou napájecí a dobíjecí infrastrukturu. Nové trolejové vedení bude v úsecích mezi Palmovkou a Kundratkou, Kelerkou a zastávkou Prosecká, a mezi terminálem Letňany a obchodním centrem Čakovice. Trolejové vedení bude po zprovoznění pokrývat zhruba 50 procent trasy, po které budou jezdit takzvané parciální trolejbusy. Ty mohou jet část trasy na baterie.

 

Tagy dpp Palmovka - Miškovice trolejbusy
59 komentářů