Obchvat Nové Paky má postavit Porr, začátek plánuje ŘSD na duben

Silnice I/16 v Nové Pace. Foto: Google Street ViewSilnice I/16 v Nové Pace. Foto: Google Street View

Obchvat má být hotov do roku 2024, cena v soutěži výrazně klesla proti odhadované hodnotě.

Stavební společnost Porr je vítězem soutěže na stavbu obchvatu Nové Paky na silnici I/16. Miliardová stavba by měla začít v dubnu, běží ještě lhůty pro odvolání.

Výběr Porru oznámil generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl na twitteru. „Stavba má vydané pravomocné stavební povolení a zahájení stavby plánujeme na začátek 2.Q/2022,“ uvedl Mátl.

Odhadovaná cena byla 1,634 miliardy korun bez DPH, nabídka Porru je 1,308 miliardy korun bez DPH. Odhadovaná cena ale pár týdnů před vypsáním soutěže výrazně stoupla, původně byla 1,14 miliardy korun. Do tendru přišlo celkem šest nabídek, z toho čtyři pod odhadovanou cenou. Porr byl výrazně nejlevnější, druhá nabídka v pořadí podle ceny je o 100 milionů korun dražší.

Zkrácení jízdy do Krkonoš

Obchvat devítitisícovému městu výrazně ulehčí od tranzitní dopravy a řidičům o několik minut zkrátí cestu do Krkonoš. Podle posledních dat ze sčítání dopravy městem projede 16 tisíc aut denně. O obchvatu se ve městě mluví třicet let, územní rozhodnutí získalo ŘSD už před třinácti lety.

Trasa obchvatu je dlouhá 8,4 km. Začíná u Kumburského Újezdu a končí u Vidochova, součástí je i téměř půl kilometru dlouhá estakáda. Na obchvat by pak měl navázat ještě další obchvat kolem obce Horka u Staré Paky.

V trase obchvatu již běží záchranný archeologický výzkum. Ten začal poté, co ŘSD v březnu získalo pravomocné stavební povolení, ministerstvo dopravy zamítlo poslední odvolání.
Silnice I/16 je hojně využívána kamiony, ty způsobují v Nové Pace často problémy nejen emisemi a hlukem. Na silnici je podjezd železniční tratě, kam nesmí vozidla vyšší než 4,2 metru. Pravidelně se zde ale objevují řidiči, kteří zákaz nerespektují, několikrát tak došlo k poškození mostu. Hotovo by mělo být v roce 2024.

Trasa obchvatu Nové Paky na silnici I/16. Foto: ŘSD

Trasa obchvatu Nové Paky na silnici I/16. Foto: ŘSD

Tagy I/16 Nová Paka obchvat Nové Paky Porr Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
7 komentářů