ÖBB posílí provoz, otevírají nové mezinárodní trasy a zdraží jízdenky

Railjet na cestě z Vídně do Curychu projíždí Salcburkem. Foto: ÖBBRailjet na cestě z Vídně do Curychu projíždí Salcburkem. Foto: ÖBB

Nový jízdní řád rakouských spolkových drah ÖBB přinese navýšení výkonu o více než čtyři milionů vlakokilometrů za rok, nové spoje

Nový jízdní řád rakouských spolkových drah ÖBB přinese navýšení výkonu o více než čtyři milionů vlakokilometrů za rok, nové spoje do zahraničí, další posílení nočních vlaků i zdražení. Vyplývá to z dnes představených novinek rakouského státního dopravce.

Novým spojením je přímý vlak z Vídně přes Salcburk a Innsbruck do italského Bolzana. Novinkou je i vlak EuroCity ze Štýrského Hradce a polské Přemyšle, trasa vede i přes Českou republiku. Na seznamu nových vlaků je i přímé spojení z Vídně přes maďarský Debrecín do rumunského Satu Mare. Českých cestujících se dotkne i nové spojení railjetem ze Štýrského Hradce až do Berlína přes Prahu, která doplní noční spoj mezi oběma městy přes Ostravu a Vratislav. Jezdit začne od května.

ÖBB představily i velké změny ve vozovém parku. Ve Vorarlbersku dojde k nasazení nových jednotek Talent 3 od Bombardieru, pro příměstské vlaky pořídí zhruba sto nových dvoupodlažních vozů. V railjetech mají být v druhé polovině roku nainstalovány nové úložné prostory pro větší zavazadla, proměnou projdou také oddíly pro rodiny a děti.

ÖBB současně zdraží cenu jízdenek, v průměru o 1,9%. Zvýšení by se nemělo dotýkat akčních nabídek.

Rakouské spolkové dráhy zveřejnily i jízdní řád nového nočního vlaku, který spojí Vídeň s Bruselem. Doba jízdy je ale pro řadu zastánců železnice nepříjemným zklamáním: příjezd do Bruselu je naplánován až na jedenáctou hodinu dopoledne.

Firma je s nočními spoji NighJet spokojena, počet cestujících roste meziročně o deset procent. Podle jízdního řádu bude vlak jezdit z Vídně ve středu a v neděli ve 20:38, přímý vůz pojede i z Innsbrucku, spojí se následně v Norimberku. V Bruselu bude vlak až v 10:45. Zpět jede spoj v příznivější čas: v 18:16 z Bruselu s příjezdem v 8:27 do Vídně.

Tagy nightjet ÖBB railjet
78 komentářů