Nymburské nádraží čeká kompletní proměna, Správa železnic vypsala architektonickou soutěž

Návrh podoby výpravní budovy v Nymburce. Foto: AFRY CZNávrh podoby výpravní budovy v Nymburce. Foto: AFRY CZ

Stávající výpravní budova zůstane, nebude ale už sloužit cestujícím.

Součástí velké modernizace železniční stanice Nymburk bude komplexní rekonstrukce stávající výpravní budovy a současně stavba nového zázemí pro cestující a zaměstnance dopravců.

Správa železnic (SŽ) kvůli tomu tento týden vypsala veřejnou architektonicko-urbanistickou soutěž. Budoucnost samotné stavby řešilo i město, které nechalo občany hlasovat v anketě, zda má jít stavba k zemi, nebo zůstat.  „Stávající prostory budou sloužit Správě železnic. Nová budova zajistí odpovídající prostředí pro cestující a pro zaměstnance dopravců,“ vysvětlila mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. Odhadované náklady na stavbu jsou 170 milionů korun.

Správa železnic chce v soutěži nalézt optimální řešení pro rekonstrukci stávající budovy, novostavbu nového objektu nádraží a úpravu přednádraží ve vazbě na okolní prostory i navazující dopravní a železniční infrastrukturu.

Stávající jednopodlažní přístavky současné výpravní budovy mohou být v návrhu odstraněny. Součástí zadání je také výstavba nové nádražní budovy. Ta má zajistit kvalitní prostředí pro cestující i zaměstnance dopravců. Nový objekt bude disponovat veřejnými i neveřejnými prostory, hygienickým zázemím a komerčními jednotkami určenými k pronájmu.

Součástí soutěže je také ideová část na umístění staničního podchodu na nástupiště a ztvárnění přednádražích prostor ve vazbě na okolní objekty. Soutěž je dvoufázová, lhůta pro odevzdání návrhů je stanovena do 13. února 2023.

Stavba by měla začít v návaznosti na připravovanou modernizaci trati z Lysé nad Labem do Nymburka a modernizaci celé stanice. Aktuálně počítá Správa železnic se zahájením v roce 2025. Předmětem stavby je rekonstrukce průjezdu uzlem včetně kompletní přestavby osobní části stanice, kde dojde k plné peronizaci a zajištění bezbariérového přístupu na nová nástupiště. Ve stanici také vzniknou koleje o délce 740 metrů pro zajištění potřeb nákladní dopravy. Součástí projektu je rovněž navazující rekonstrukce zabezpečovacích a sdělovacích zařízení, silnoproudých technologií a trakce.

Výpravní budovy v Nymburce. Foto: Město NymburkNávrh podoby výpravní budovy v Nymburce. Foto: AFRY CZNávrh podoby výpravní budovy v Nymburce. Foto: AFRY CZ
Tagy Nymburk Správa železnic
67 komentářů