Novým terminálem pro 12 milionů cestujících ambice katovického letiště nekončí, možná získá i druhou ranvej

Letiště Katovice Foto: Piotr AdamczykLetiště Katovice Foto: Piotr Adamczyk

Podle místopředsedy parlamentního výboru pro infrastrukturu vychází potřeba nové dráhy ze stále populárnější nákladní dopravy, letiště bude možnou investici analyzovat.

Se vskutku ambiciózními plány přišlo v minulých měsících katovické letiště, které je vzhledem ke své vzdálenosti od hranic oblíbené také u českých cestujících. O strategii rozvoje na příštích pět let zaměřené především na infrastrukturu a zvýšení kapacity terminálů deník Zdopravy.cz již informoval v únoru. Zcela vážně se například zvažuje výstavba nového terminálu pro 10 až 12 milionů cestujících. Vzniknout by měl v místě současného Terminálu A. Hotovo by mohlo být už za tři roky.

Úplnou novinkou je však zpráva o možné stavbě druhé vzletové a přistávací dráhy. S informací přišel web Dziennik Zachodni, který citoval polského poslance a místopředsedu parlamentního výboru pro infrastrukturu. Potřeba další ranveje má podle něj vycházet ze stále populárnější nákladní dopravy.

„Provedeme takové analýzy. Jsme letiště, které již dnes slouží více než pěti milionům pasažérům. Mezi lety 2027 až 2028 plánujeme dosáhnout 7,5 milionu odbavených cestujících. Jsme v pětimilionové aglomeraci. Každému z našich obyvatel stačí letět dvakrát a už se bavíme o desetimilionovém letišti,“ naznačuje potřebu rozšíření infrastruktury Artur Tomasik, předseda představenstva Górnośląskie Towarzystwo Lotnicze SA, společnosti provozující letiště.

Rozsáhlé investice do rozšíření infrastruktury

Z výčtu dalších investic na letišti v Katovicích lze zmínit postupně finišující výstavbu železničního napojení, přestavbu silniční infrastruktury nebo připravované nové plně osvětlené asfaltové parkoviště pro více jak 750 vozidel. Na tiskové konferenci pak byl nedávno představen projekt multimodálního uzlu pro manipulaci s nákladem a palivem s železniční vlečkou. Investice získala finanční prostředky z EU a poslouží jak civilnímu, tak vojenskému sektoru.

Tagy Katovice KTW Letiště Katovice
27 komentářů